Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Абдуллах Йоджалан предложи от затвора преговори за мир с ПКК

Абдуллах Йоджалан

Лидерът на признатата за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда, бе посетен от роднина за първи път от 4,5 години и предаде послание, че е готов за мирни преговори с Анкара, съобщи NTV Haber. Йомер Йоджалан, племенник на бунтовническия лидер и депутат от опозиционната прокюрдска Партия за равенство и демокрация на народите, съобщи, че е посетил чичо си в затвора на остров Имралъ и той е поискал да предаде посланието на обществото. "Ако бъдат създадени условия, аз имам теоретичната и практическата власт да придвижа този процес от почвата на конфликт и насилие към правна и политическа почва", е казал бунтовникът. Новината идва ден след нападението срещу завода на авиоконцерна TUSAS, при който загинаха 5 души и 20 бяха ранени. Атаката е приписвана на ПКК.

За 30 години населението на Сърбия се очаква да се свие с над 22%


Националният статистически институт на Сърбия очаква населението през 2052 г. да спадне с 1,5 млн. души до 5,2 млн. жители спрямо 2022 г., предава БГНЕС. В най-оптимистичния вариант на висока раждаемост без миграция, населението ще е 5,5 млн. В най-песимистичния сценарий ще спадне до 4,75 млн. Прогнозата е, че почти половината сърби ще живеят в 5 града – Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац и Нови Пазар. Най-много ще намалее населението в област Бор с 55%, в Зайчар с 50%, в останалите региони с 30%. Населението в най-богатата сръбска област Войводина се очаква да намалее с 1/4. Населеният и с българско етническо население Босилеград е сред 7-те демографски най-застрашени общини в Сърбия. Прогнозата е жителите на общината от 6065 през 2022г. да намалеят до 1100 души през 2052 г. За същия период гражданите на Цариброд ще се стопят до 2111 души, а в Сурдулица до 4300.

В Словения се отказаха да свикат референдум за нова ядрена електроцентрала


Словенският парламент отхвърли предложение за организиране на референдум дали до съществуващата атомна централа "Кръшко" да се строи нова ядрена мощност, съобщи rtvslo.si. "Кръшко" е собственост на Словения и Хърватия и работи от 1983 г. През януари 2023 г. получи разрешително за удължаване на срока за експлоатация с 20 години до 2043 г. 69 депутати гласуваха "против" предложения референдум и само един "за". Парламентарните групи се обединиха, че провеждането на консултативен референдум ще е безотговорно при "сегашните обстоятелства", а управляващата коалиция и опозицията взаимно се обвиняват за прикрити сметки около допитването. Според плановете новата атомна централа JEK 2 с мощност 2400 мегавата трябва да се изгради край старата, която покрива около 20% от енергийните нужди на страната и около 16% от нуждите на Хърватия.

Читателите на "National Geographic" избраха Сараево за най-добра дестинация


Списание "National Geographic" публикува най-добрите дестинации в света, като столицата на Босна и Херцеговина Сараево бе обявена за най-добра дестинация според избора на читателите. "С многовековна история, втъкана в природната ѝ красота, не е чудно, че тази космополитна столица е толкова обичана. Планирайте посещението си, за да опитате предложенията на местните пазари, разходете се по река Миляцка и попийте удивителните гледки, които този град предлага", пише изданието в своя профил в "Инстаграм". Сред финалистите за най-добра дестинация на "National Geographic" са били и градове като Хошимин във Виетнам, Ню Орлиънс в САЩ, Бодрум в Турция и Куско в Перу, отбелязва балканската редакция на "Al Jazeera", базирана в Сараево.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: aa.com.tr, danas.rs, rtvslo.si, nationalgeographic.com

Още от категорията

Служебното правителство отчете, че се е справило с купения вот

Служебният премиер Димитър Главчев обяви на брифинг на полигона Ново село, че служебното правителство се е справило с купения вот. Като пример за справянето с купения вот той даде пример с увеличения брой проверки на избирателните машини - около 670 при..

публикувано на 28.10.24 в 13:29

МЕЧ даде заявка за коалиция на малцинството

Налице са предпоставки за сформиране на анти-ГЕРБ и ДПС мнозинство. На брифинг, лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев изрази увереност, че такова мнозинство ще има и то ще е бъде от между 140-150 народни представители. „Отговорност на ПП-ДБ е да поканят..

публикувано на 28.10.24 в 12:39

При 99,71% обработени протоколи на ЦИК: Девет формации влизат в 51-вия парламент

След предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, Централната избирателна комисия публикува междинни данни от  99, 71%    обработени протоколи. В 51-вия парламент влизат девет политически формации: ГЕРБ-СДС – 26,40%..

обновено на 28.10.24 в 11:59