Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори 27 октомври 2024 г.

Българите в Нова Зеландия гласуваха първи за новия парламент

Снимка: МВнР

Първи своя глас в предсрочните парламентарни избори дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия, съобщиха от външното ни министерство. Заради часовата разликата изборната секция там отвори врати снощи в 21,00 ч. българско време. Последни за 51-вото Народно събрание пък ще гласуват сънародниците ни по Западното крайбрежие на САЩ и Канада – изборният ден за тях ще приключи в понеделник в 5,00 ч. българско време.

Българите в чужбина имат на разположение 719 секции в 57 страни. Най- много места за гласуване са разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия – 25, Гърция – 23, Франция – 17, Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

Машинен вот е предвиден в 157 секции – 79 устройства са доставени в Турция, 21 в Германия, 14 в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, по 6 в Испания и в САЩ, по 5 в Австрия и в Гърция, 4 в Нидерландия, по 3 във Франция и Белгия, по 2 Канада, Кипър, Чехия и Швейцария, по 1 в Люксембург, Норвегия и Сърбия.

Дипломатическите и консулските ни представителства поддържат контакт с местните власти и са готови да реагират при възникнали трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани, изтъкват от МВнР.

В страната изборните секции отвориха тази сутрин в 7,00 ч. и в тях гражданите ще могат да упражнят конституционното си право на глас до 20,00 ч. с възможност за удължаване на времето с един час. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорно надиграване на българите в Анталия организират сънародници от Англия

Фолклорен събор в турския град Анталия организира Асоциация "България" от Великобритания - от 22 до 27 октомври. Това съобщава във Facebook Виолета Иванова от Асоциацията на българите в Централна Англия. От Асоциацията канят всички, които желаят и..

публикувано на 22.10.24 в 07:45
Село Пустец в областта Мала Преспа

Страната ни осигури профилактични прегледи на българи в албанското село Пустец

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Spartan" от състава на авиобаза "Враждебна " осигури въздушния транспорт от София до албанската столица Тирана на медицински екип от различни специалисти и тяхното оборудване. Тази събота и неделя  в поликлиниката на..

публикувано на 21.10.24 в 15:21
Радослава Недялкова с голямата награда „Българка на годината – Св. Злата Мъгленска“ за 2023 г.

Радослава Недялкова от "Нашенци": Фолклорните състави са сърцата на българските общности по света

"Човек си дава сметка какво е родината, когато я загуби. Ако си у дома, пускаш радиото, чуваш народната музика, говориш на български, отиваш на театър и там също се говори на български. Чак когато загубиш всичко това, осъзнаваш колко ти липсва" – казва..

публикувано на 21.10.24 в 14:20