Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

Маратон във Франкфурт и смяна на адреса на избирателната секция затрудни гласуването там

Все пак изборният ден протича спокойно

Секционна избирателна комисия №3 във Франкфурт
Снимка: Facebook / Katya Zlatkova

Спокойно протича изборният ден във Франкфурт, съобщи за Радио България сънародничката ни, която е част от секционна комисия в града. Тя отбеляза два фактора, които донякъде затрудняват хората да гласуват, но те са преди всичко логистични. Едното е, че в сравнение с изборите през юни, настоящият вот се провежда в ново помещение, за което обаче не всички знаят и отиват на предишния адрес. Второто е, че във Франкфурт днес се провежда маратон, което налага и съответните ограничения на движението.

"Броят на избирателите във Франкфурт варира през годините. На изборите през юни гласуваха около 800, но сега не мога да предвидя колко ще бъдат. През юни бяха около 800 само във Франкфурт, но в радиус около 20 километра, имаше още доста секции. В момента около Франкфурт, секции има още в Дармщад, Дитенбах, Майнц и т.н."

Катя Златкова
След проведени разговори с избирателите, Катя открои някои от основните им подбуди, с които гласуват в днешния ден:

"Мненията са различни, но най-вече се откроява това, че избирателите имат своето чувство за отговорност към родината, към роднините им и хората, които живеят там. Разбира се, има и хора, които не искат да гласуват, защото смятат, че това не е тяхна работа" – казва сънародничката ни и призовава българите да гласуват, защото всеки един глас е от значение.

Снимки: Facebook / Katya Zlatkova  (Katya Zl)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Канева: И в Лондон се вижда умора, недоверие в политиците и нежелание да се гласува

Изборният ден за българите в Лондон преминава спокойно, като там приключват два часа по-късно от тези на родна почва. Все пак една от най-големите български общности в европейска столица, тази в Лондон, днес не отиде така масово до урните, както си..

публикувано на 27.10.24 в 21:41
Ангел Куртелов

На 89 години Ангел Куртелов, наследник на братя Миладинови, гласува в Охрид

Изборният ден в македонската столица Скопие преминава нормално, без опашка в избирателната секция. До обяд бяха гласували около 50 човека, като се очаква до затварянето да са над 100. Съпоставено с вота през месец юни избирателната активност е почти..

публикувано на 27.10.24 в 17:43

Веско Ешкенази: Изборите са много важни, понякога просто не издържам на това, което виждам у нас

"Гласувам винаги, когато мога и съм на място, където има начин да го направя" – с гордост и без предразсъдъци казва за Радио България   световноизвестният български цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско..

публикувано на 27.10.24 в 07:45