Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

На 89 години Ангел Куртелов, наследник на братя Миладинови, гласува в Охрид

Атанас Величков от Скопие: Силно се надявам да гласуваме пак след 4 години

4
Ангел Куртелов
Снимка: БГНЕС

Изборният ден в македонската столица Скопие преминава нормално, без опашка в избирателната секция. До обяд бяха гласували около 50 човека, като се очаква до затварянето да са над 100. Съпоставено с вота през месец юни избирателната активност е почти еднаква, каза за Радио България от Северна Македония главният редактор на сайта "Трибуна" Атанас Величков.

"Мисля, че се движим в тези нормални граници, както е било и на предишните избори. Трябва да се знае, че вече хората са изморени от това толкова често ходене на избори. Затова ако ми позволите, ще изкажа моята голяма надежда,най-накрая България да има едно стабилноправителство, стабилен парламент и да си гони задачите, както се казва, по отношение на главните приоритети на държавата", очаква журналистът.

Атанас Величков
Сънародниците ни в югозападната съседка имат възможност да гласуват на 7 места. Оказва се, че най-възрастният българин, който гласува в Северна Македония е 89-годишният Ангел Куртелов от Охрид, който е и сред наследниците на рода на братя Миладинови.

"Мисля, че той ще бъде най-възрастният гласоподавател. Само да ни е жив и здрав и още дълги години да е сред нас. Според мен най-важното е това да се вземе като пример за всички. Ако може един 89-годишен, възрастен човек да е достатъчно отговорен да излезе и да упражни своето право на глас, може и по- младите да го направят това. Най-лесно е сега да отидем за гъби, на риба, да отидем на излет, но отговорността все пак остава при нас.


Ние сме тези, които решават в крайна сметка, колкото и да има такава пропаганда, че нищо не зависи от гражданите“, призова Атанас Величков.

Македонският премиер Християн Мицковски откакто пое управлението в Скопие често твърди, че едва ли не основна тема на предизборната кампания в България е било отношението на партиите към македонския въпрос, чрез който те се опитвали да покрият темата за корупцията в страната ни.

Гласуване в избирателната секция в Скопие
Затова запитахме колегата от Скопие, доколко македонците са информирани, че това е, меко казано, погрешна постановка?

„Те се опитаха, той и неговият заместник Александър Николовски – министър за транспорт и комуникации, да вкарат Северна Македония в предизборната кампания на България. Те знаят, че по този въпрос има консенсус в България. Мицковски много добре знае, чеса свободни съчинения тезите, че като дойде някакво стабилно правителство в България той щял да преговаря. Както казаха всички важни хора в българският политически елит, преговорите завършиха във 2022 г. Сега трябва да водим диалог. Това, което е трябвало да се преговаря, вече е преговорено. Има го във френското предложение, което е европейско предложение. Не е нито български диктат, нито български ултиматум. Аз мисля, че хората, които следят тука политиката и които са малко от малко запознати с това как действа Брюксел, как работи въобще системата за влизане, преговаряне с ЕС, знаят много добре, че Мицковски печели време. Времето, което му трябва е до местните избори, които ще се случат следващата година. Който и да дойде на власт в Република България, работите, които си мисли Мицкоски не може да се случат“ – смята главният редактор на сайта „Трибуна“.


На въпроса на Радио България, кога очаква да се гласува на следващите парламентарни избори в България, Атанас Величков бе категоричен: „Аз силно се надявам да гласуваме след 4 години“.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлана Канева: И в Лондон се вижда умора, недоверие в политиците и нежелание да се гласува

Изборният ден за българите в Лондон преминава спокойно, като там приключват два часа по-късно от тези на родна почва. Все пак една от най-големите български общности в европейска столица, тази в Лондон, днес не отиде така масово до урните, както си..

публикувано на 27.10.24 в 21:41
Секционна избирателна комисия №3 във Франкфурт

Маратон във Франкфурт и смяна на адреса на избирателната секция затрудни гласуването там

Спокойно протича изборният ден във Франкфурт, съобщи за Радио България сънародничката ни, която е част от секционна комисия в града. Тя отбеляза два фактора, които донякъде затрудняват хората да гласуват, но те са преди всичко логистични. Едното е, че в..

публикувано на 27.10.24 в 16:48

Веско Ешкенази: Изборите са много важни, понякога просто не издържам на това, което виждам у нас

"Гласувам винаги, когато мога и съм на място, където има начин да го направя" – с гордост и без предразсъдъци казва за Радио България   световноизвестният български цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско..

публикувано на 27.10.24 в 07:45