Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Снимка: Посолство на Република България в Япония

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции.


“Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се включиха учениците от паралелката по готварство”, разказват от дипломатическата ни мисия в Токио. Младежите са научили как да приготвят шопска салата с автентично българско краве сирене, което вече се продава и в тяхната страна.


Освен кулинарно занятие в гимназията е имало и лекция, посветена на България. Елена Куцарова е запознала учениците с нашето историческо и културно наследство, с природните забележителности, с традиционната българска кухня и с отглеждането на маслодайната роза.

По инициатива на българския посланик е била организирана също така дискусия с теми, свързани с изкуствения интелект и ролята на жените.


Посещение на представители на българското посолство в гимназия “Нагареяма” се осъществява за пета поредна година. Според дипломатическата мисия то спомага за укрепването на връзките с училището и за популяризирането на страната ни пред широка младежка аудитория.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хармония между вода и градска среда – Вършец с нов пеещ фонтан

В центъра на Вършец вече пулсира новият пеещ фонтан. Съвременната атракция преобрази централния площад и се превръща в любимо място за местните жители и туристите. Инсталацията впечатлява с динамична водна хореография, светлинни ефекти и мелодии,..

публикувано на 29.06.25 в 11:10

Малки, космати и диви – нови попълнения в зубърското семейство в Източните Родопи

Три зубърчета са се появили на бял свят в Източните Родопи през последните седмици, съобщиха от фондация "По-диви Родопи". Те са първото попълнение към стадото за тази година и вече крачат редом с майките си из територията на дивечовъдния участък..

публикувано на 29.06.25 в 09:05

Белоградчик посреща първия Фестивал на белия муж – ястие с легенда

От 26 до 29 юни Белоградчик е домакин на първия фестивал, посветен на традиционното ястие " бел муж". Това автентично лакомство е неразделна част от кулинарните традиции на турлаците – етническа група, разпространена в северозападните райони на..

публикувано на 28.06.25 в 11:05