Винената култура в България преживява подем. Все повече места и събития привличат любители на виното и засилват интереса към винения туризъм. През 2024 г. значително е нараснало търсенето на винени дегустации, като резервациите за почивните дни около Коледа и Нова година са започнали още през есента, научаваме от енолога Красимира Кодукова от една от най-популярните платформи за винен туризъм у нас. Хората вече са по-добре информирани, те търсят качествени вина и автентични преживявания, свързани с посещение на изби в съчетание с гастрономия и опознаване на местните традиции и забележителности.
В зимните месеци дегустациите на плътни и отлежали вина в уютни изби, често консумирани с традиционни ястия, създават топла и запомняща се атмосфера. Оказва се, че най-печеливша през този сезон е комбинацията вино и спа. "Точно през зимния период са най-актуални местата, които предлагат вино и спа, заедно с релакс и приключения. Зимните пейзажи и студът предразполагат да отидеш някъде, да се сгрееш хубаво със спа процедури, да опознаеш местното вино и да празнуваш с него"- казва Красимира Кодукова и допълва:
"В България има около 10 такива дестинации, в които винарска изба, която произвежда вино от собствените си лозови масиви, предлага настаняване, плюс спа процедури. Някои от тези дестинации се намират в райони с минерални води, както е в Сандански, например. Други не могат да се възползват от минерални води, но пък предлагат допълнителни преживявания. Например в Гоце Делчев има прекрасно място, където може да съчетаете посещението на изба с дегустационна зала и страхотен ресторант, със спа процедури с екстракт от гроздови семки.
Така че и да не сте чак такива ценители на виното, другите приключения ще ви привлекат и така ще опознаете местните винарски традиции. В Трявна също има хубава дестинация за вино и спа със собствена изба и хотелска част с по-високи звезди и спа басейни с процедури. Подобни преживявания, макар и не толкова луксозни, предлага винарна в село Главан в Южен Сакар и други в цялата страна."
Но виненият туризъм не е само вино, спа и настаняване. Близостта на винарната до културни и исторически забележителности я прави по-предпочитана дестинация в сравнение с тези, които предлагат само вино или вино и спа, твърди Красимира Кодукова.
"В България има над 350 винарски изби и със сигурност поне 150 от тях произвеждат много качествени вина, които могат да се конкурират със чуждестранните. Имаме над 100 изби, които разполагат с дегустационни зали или предлагат, макар и без настаняване, дегустации. Тези изби са целогодишно отворени за туристи с предварителна резервация. Едно от нещата, които правят впечатление, е, че за разлика от по-развитите страни в областта на винения туризъм, в България при посещение на винарска изба често посрещането и въвличането в цялото винено преживяване се осъществяват от самия собственик или технолог.
Личното отношение към посетителите показва, че те не ги възприемат като обикновени клиенти, а като лични гости. Това качество се оценява високо от много чуждестранни туристи, които изпращаме на винени приключения в България" – споделя Красимира Кодукова пред Радио България.
Още по темата:
Сладкото изкушение "Га́раш" е торта, чиято история е много любопитна и заслужава вниманието както на интересуващите се от история , така и на любителите на безспорните ѝ вкусови качества. Създателят ѝ е австро-унгарецът Коста Гараш. Смята се, че..
В рамките на официалната визита на българска правителствена делегация в Черна гора се проведе среща между министрите на туризма на България и Черна гора Мирослав Боршош и Симонида Кордич. Сред основните теми бе подетата от българското Министерство..
България се позиционира на картата на здравния туризъм като конкурентна дестинация, предлагаща качествен продукт на европейско ниво. Това каза пред БТА д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, във връзка със..