Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отново е Тодоровден – празник, в който поглеждаме към лятото

Снимка: БГНЕС

Тодоровден е значим български празник, който се отбелязва в съботата след Сирни заговезни – тази година датата му е 8 март. Според народните вярвания, свети Тодор играе важна роля в пробуждането на природата за нов живот. Според поверието, на този ден светецът забивал гореща главня в земята, за да я затопли. След това яхвал белия си кон и отивал да помоли Господ да започне новото лято и да закриля реколтата и плодородието.

Според народните ни обичаи на Тодоровден на почит са конете, затова празникът е известен и като Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това се водят на водопой и на специално организирани празнични конни състезания – кушии.

Денят на св. Тодор е известен още и като ден на младите булки, нарича се още Булкина събота, в която омъжените в предходната година жени замесват хляба вкъщи. Празничната трапеза на Тодоровден е богата, като централно място заемат обредните пити с мая, които се раздават и на конете. И понеже вече са започнали Великденските пости, трапезата на Тодоровден включва разнообразни постни ястия, като леща, гъбена чорба, зелен фасул, пълнени червени чушки с боб, кисело зеле с ориз и т.н.

Имен ден днес празнуват всички, които носят името на светеца – Тодор, Тодора, Теодор, Теодора и пр. Бъдете честити!



Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50