Тодоровден е значим български празник, който се отбелязва в съботата след Сирни заговезни – тази година датата му е 8 март. Според народните вярвания, свети Тодор играе важна роля в пробуждането на природата за нов живот. Според поверието, на този ден светецът забивал гореща главня в земята, за да я затопли. След това яхвал белия си кон и отивал да помоли Господ да започне новото лято и да закриля реколтата и плодородието.
Според народните ни обичаи на Тодоровден на почит са конете, затова празникът е известен и като Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това се водят на водопой и на специално организирани празнични конни състезания – кушии.
Денят на св. Тодор е известен още и като ден на младите булки, нарича се още Булкина събота, в която омъжените в предходната година жени замесват хляба вкъщи. Празничната трапеза на Тодоровден е богата, като централно място заемат обредните пити с мая, които се раздават и на конете. И понеже вече са започнали Великденските пости, трапезата на Тодоровден включва разнообразни постни ястия, като леща, гъбена чорба, зелен фасул, пълнени червени чушки с боб, кисело зеле с ориз и т.н.
Имен ден днес празнуват всички, които носят името на светеца – Тодор, Тодора, Теодор, Теодора и пр. Бъдете честити!
Снимки: БГНЕС
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..