Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стела Недкова и нейното българско кътче в Брюксел – ресторант с родни гозби

Снимка: Даниела Големинова

От 15 години Стела Недкова живее в Брюксел. След като завършила образованието си в България, решила да изпита себе си в една друга реалност, за да провери дали може да се справя сама с предизвикателствата в живота, без помощта на родителите. Стела била изправена пред дилемата по кой път да поеме – към Белгия или към Англия.

"Предпочетох Белгия, защото баща ми живееше в Англия и исках просто да съм самостоятелна", казва младата българка.

Началото било трудно. Пристигайки в Брюксел, без да знае френски език, Стела започнала работа в първото кафене, в което видяла обява, че търсят сервитьорка.

"Започнах работа в едно турско кафене, но тъй като не знаех турски език, ми беше много трудно да работя с клиентите. Всички говореха само турски и ми беше много трудно. Френски език не говорех. Наложи ми се да науча поне него, за да мога да се справям и да просъществувам в Белгия", споделя сънародничката ни.

След като понатрупала опит в ресторантьорския бизнес, преди 7 години Стела Недкова решила да открие собствено заведение в Брюксел, в което да предлага традиционни български ястия. Направила бизнес план, наела помещение и с помощта на майка си, която е майстор - готвач, започнала ресторантьорския бизнес.

"Българската кухня е на едно доста добро ниво, защото е домашно приготвена храна. Клиентите харесват много шопската салата, българското сирене, салата "Снежанка", супите, гюведжета, сачове. В заведението идват хора от нашата общност, но и от други националности, които ценят българската кухня. Имаме редовни клиенти, но и такива, които идват еднократно, защото са туристи, дошли да видят Брюксел и не са очаквали, че ще открият малко българско ресторантче", казва собственичката.

Заведението е обзаведено в битов стил. Интериорът пресъздава атмосфера, напомняща за старите български къщи и обичаи. Всички мебели са дървени, а стените са декорирани с автентични черги и народни носии.

"Трябваше да се отличим и да покажем на чужденците кое е традиционно българско, защото има хора, които не са чували за нашата страна. Всичко тук е автентично – чергите, носиите, които са мъжка и женска. Често чужденците ни питат кога обличаме тези дрехи. Казваме им, че това се случва по празници. Разказваме, че навремето нашите предци така са били облечени в ежедневието. Показваме им видеа с български танци. Задължително в ресторанта звучи българска музика, за да може хората да чуят нашите ритми. Музиката много се харесва и често се случва хората да стават и да танцуват", разказва Стела Недкова.

Персоналът в заведението също е български.

"Няма как да е от друга националност обслужващият персонал, тъй като хората трябва да са запознати с нашите вкусове, за да може добре да презентират храната. А това няма как да се случи, ако не си израсъл с тази храна. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна точно с тези хора – всички са много отговорни и професионално се отнасят към работата си. Не ги приемам като персонал, а като моето семейство. Те не са дошли от хубаво. Човек кога избира да напусне родината си, когато има някаква нужда, или от желание за ново начало, както беше при мен. Съдбите ни са събрани, така да кажа. Животът ме е научил, че трябва да помагам. Защото, когато аз съм била в нужда, някой на мен ми е помогнал, затова и аз трябва да помагам", казва нашата сънародничка.

В разговора стигаме до темата за бизнес климата – дали в Белгия има много регулации, които спъват бизнеса или напротив, държавата подпомага и стимулира инициативните хора да развиват малък бизнес?

"Мога да кажа, че не е трудно. По-сериозни изисквания няма. Трябва само да ти се работи и да си наясно какво искаш да направиш. Държавата много помага, стига ти да искаш да се развиваш. Няма никакви спънки. Така е устроена системата в Белгия, че много лесно можеш да започнеш бизнес. Ако искаш да откриеш фирма – отиваш, избираш име и посочваш дейността, с която ще се занимаваш. Нещата се случват много бързо. Има един лист с изисквания и когато си готов с всяка една подточка, разрешителното ти се предоставя много бързо."

Каква е формулата за успешен ресторантьорски бизнес?

"Аз държа на точността. Да се спазва работното време, което е записано на вратата на ресторанта. Трябва да сме постоянни. Не може един ден заведението да е отворено, а на следващия нещо не си се почувствал добре или просто не ти се работи, и да е затворено. Така бизнес не се прави", категорична е младата предприемачка.

Ресторантът на Стела Недкова е мястото, където на празници и през почивните дни се събира българската общност в Брюксел. Хората идват не само за да хапнат български гозби, но и да споделят своите радости и тревоги, казва нашата сънародничка.

"Разполагаме с още една зала, която е за партита. Почти всяка седмица там се организират по-големи събития, като рождени дни. Правили сме дори и годеж. Капацитетът на залата не е много голям, побира 40 човека...Където и да отидем, си носим живота в нас – търсим събиранията, разговорите са от различно естество, обсъждат се актуалните проблеми. Наскоро в Белгия приеха нови закони, засягащи хората, които получават социални помощи.  Това сега е тема номер едно за повечето наши сънародници, които се възползват от социалната политика на Белгия."

След 15 години живот в Белгия, има ли я носталгията по родината и родното?

"Затова отворихме български ресторант, за да не ни липсва поне малко от малко страната. Ходим си често, на всеки три месеца гледаме да стигнем до България, защото нашите близки са там. Ние да им се порадваме и те на нас. Липсва ни България. След време мислим да се върнем, защото коренът е там. Както се казва, камъкът си тежи на мястото. Няма как, ще се върнем", категорична е днес Стела Недкова.


Снимки: Даниела Големинова, Facebook /Механа Чевермето


По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум в Украйна обменяха рецепти за български обредни хлябове

Третото издание на културния форум "Обредните хлябове - наследието на Чушмелий", посветен на съхранението и популяризирането на традициите, свързани с обредните хлябове на българите в Бесарабия, се състоя в българското село Криничное (Чушмелий) в Болградски..

публикувано на 21.11.25 в 16:57

Деца от българско училище в Норич изработваха 3D носии и изучаваха шевици

През последните две седмици в часовете по родинознание в Българското неделно училище "Родолюбие" в Норич, Англия, учениците от първи и втори клас имаха възможност да се потопят в магията на българските носии и шевици. Това предаде БТА, като се позова на..

публикувано на 21.11.25 в 16:16

Обмен на български книги организират в Малмьо

Обмен на български книги организират на 22 ноември от 13,00 до 14,00 ч. местно време в залата на Sjömanskyrkan, Friskehamnsgatan 3, от Българската църковна общност "Св. Богородица" в Малмьо, Швеция. Това съобщават от общността във Фейсбук. "С радост..

публикувано на 21.11.25 в 13:57