Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 949 120 гласоподаватели са включени в избирателните списъци за референдума

Общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за националния референдум на 27 януари, е 6 949 120 души. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" е предала на 18 януари на Централната избирателна комисия информация относно избирателните списъци, съобщиха от МРРБ. В изпълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Изборния кодекс ГД "ГРАО" отпечата и предаде на областните управители избирателните списъци за гласуване на националния референдум на 27 януари. 

Общiqt брой на заличените oт избирателните списъци е 16 197. От тях изтърпяващи наказание лишаване от свобода са 7 315; под запрещение са 7 102; заявили желание да гласуват в чужбина по данни от МВнР – 1 773; с издадени удостоверения за гласуване на друго място – седем.

Общ брой гласоподаватели, подали искане за гласуване по настоящ адрес – 23 265. Брой избиратели, починали между изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. и референдума на 27 януари са 134 846. Избирателите, навършили 18 години между президентските избори през 2011 г. и референдума - 101 620.

На изборите за президент през 2011 г. броят на избирателите, подали заявления за гласуване в чужбина по данни от МВнР, е бил 32 390, т.е. желаещите да гласуват в чужбина на референдума на 27 януари са с 30 617 по-малко. За периода между двата избора 24 539 лица са получили или възстановили българско гражданство. Информацията е публикувана и на страницата ГД "ГРАО" в Интернет на адрес: www.grao.bg.

ГД "ГРАО" е осигурила достъп до избирателните списъци за националния референдум на 27 януари за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване по следните начини: През Интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/; чрез SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Това може да стане и чрез стационарен или мобилен телефон - Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна. Избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на общините и всеки избирател може да прави справки в тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Това е и първата мисия след успешното приключване на задължителните мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер, допълват от Центъра. Мисията е от типа #hospital to hospital (болница до..

публикувано на 01.10.24 в 08:05