Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София с 3 награди "Сирак Скитник"

На тържествена церемония по повод 78-годишнината на Българското национално радио, в Първо студио на обществената медия бяха връчени наградите "Сирак Скитник" за 2012 година. Радио София спечели 3 от годишните награди на БНР.


Бяха връчени три награди „Сирак Скитник” 2012 г. за радиопредаванe:

- На екипа на предаването „Различният до мен” с водещи Емил Янев и Кин Стоянов – седмично социално предаване за различните и нестандартните във всяко отношение, часът на хората с увреждания, но и на оригиналите, чудаците, маниаците, чешитите, истински различните.
От февруари 2008 г. Радио „София” откри още един медиен прозорец, през който житието-битието на хората със специфични възможности и специфични нужди да бъде опознато от останалите. Освен това в новото радиопредаване самите хора с увреждания излизат от социалната си изолация, от незабележимата си и защитена от погледите ни среда, за да се разкрият първоначално едни пред други, а в крайна сметка и пред обществото.

- На екипа на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” - Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева.

- На предаването „По първи петли” на Радио Благоевград, излъчено в националния ефир на 22 май 2012 година, с реакциите в първите часове след земетресението в Югозападна България – за висок професионализъм и бърза реакция по време на природно бедствие.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР беше връчена на:
- водещия на предаването „Чуй София” – единственото по рода си тематично предаване за столицата и региона на програма „Радио София”, Красимир Мартинов.
За 5-те години от своето съществуване, предаването „Чуй София!” успя да „запечата” широк кръг от проблеми, потърси и даде отговори на най-болезнените въпроси, поставени от хората по места, в т.ч. транспортната обезпеченост, състоянието на пътищата, ВиК-мрежата, проблемите с тока, водата и чистотата, образователните институции и читалищната дейност, инвестициите и заетостта, работата на местната администрация. Не са за пренебрегване и установените контакти с местните власти, много от които срещат трудности с огласяването на важни за хората проекти и решения в другите медии.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за заслуги в областта на музикалното радиотворчество получи Лилия Големинова, автор и водещ на предаването „Моята друга музика” на програма „Радио София”.
Уникално като звучене и музикален жанр, предаването отпразнува своя първи „юбилей“. „Музиката, без която не мога“ – това е лайтмотивът, с който всеки вторник от 19.00 до 21.00 ч. музикалният редактор Лилия Големинова пренася слушателите в света на своята музика. Без ограничения в жанра – от романтизма до съвременните хитове – във виртуозно преплетен букет от звуци.


Голямата награда „Сирак Скитник“ 2012 г. бе връчена на акад. Христо Недялков, диригент на Детския хор на Българското национално радио - за цялостен принос в развитието на радиото.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за радиожурналистика получиха Никола Миладинов и Георги Марков, водещи и Даниела Младенова, музикален редактор на седмичния външнополитически обзор на програма „Хоризонт” – „Събота 150”, наложил се за кратко време като най-стойностното предаване за международна политика в българския ефир.

Награда „Сирак Скитник” 2012 г. за особен принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса получиха:
- екипът на Дирекция „Информационни и нови медийни технологии” Анатолий Радев и Андрей Петренко – за работата по старта на Радио „Бинар” и екип от отдел „Технически” на Дирекация „Техника” с ръководител Димитър Мутафов – за работата по техническото и технологично изграждане и пускане в експлоатация на студийната база на Радио „Бинар”.

За първи път беше връчена награда в категорията „Награда онлайн – за иновативни проекти”. Тя беше присъдена на екипа на Радио „Бинар”.
Новата мултимедийна платформа предлага качествено онлайн и офлайн съдържание, предназначено за младите аудитории, съобразено с модерната дигитална реалност.

Специална награда „Сирак Скитник” 2012 г. бе присъдена на радиоконкурса за детско литературно творчество „Искри” на Програма „Христо Ботев”.

Бяха връчени две специални награди „Сирак Скитник” 2012 г. на Програмния съвет на БНР, посмъртно – на Стефан Радованов, дългогодишен радиожурналист и програмен директор на БНР от 2004 до 2012 г.; на Миглена Наумова Шмитц, за създаването и авторската идея на предаванията по програма „Хоризонт” – „Бъди какъвто си” за българска поп и рок музика и „Евробокс” за европейски музикални новини.

Специална награда на Управителния съвет на БНР „Сирак Скитаник” 2012 г. – за традиционно добри резултати в програмната дейност, за запазване на високото доверие на аудиторията, за успешна миниджърска политика беше връчена на Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград.

Златният глас на радиото” – специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма „Хоризонт”, беше връчена на Диана Чепишева – кореспондент на Българското национално радио в Брюксел.

Гостите на тържествената церемония се насладиха на изпълненията на Биг Бенда на Българското национално радио с Диригент Антони Дончев, на очарователната и гласовита Поли Генова, на притежателката на един от златните гласове на българската поп музика Мими Иванова. Пред домакините и гостите се изявиха и талантливи млади изпълнители от различни краища на страната.
За първи път прозвуча специално създадената за 78-ия рожден ден на Радиото сюита от песни на композитора Развигор Попов.
След края на тържествената церемония, на видеостените във фоайетата на обществената медия се състоя премиерата на документалния филм на интернет радио „Бинар” за БНР "Виж радиото".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линията на бедност става 638 лв. през 2025 г.

Линията на бедност през 2025 г. ще бъде 638 лв. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Размерът й ще се повиши със 112 лв., или с 21,3% в сравнение с 2024 г. Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.С увеличаването й ще нараснат обвързаните с нейната..

публикувано на 27.09.24 в 16:32

Кметът на Перник Станислав Владимиров сигнализира, че р. Струма е била "отровена"

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров изрази възмущението си от нехайството на институциите. "Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ...

публикувано на 27.09.24 в 15:11
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Какви събития да очакваме в Националния музей „Земята и хората“ през октомври

Четири изложби, четири музикални събития и XXXII Софийско изложение на скъпоценни камъни , минерали и фосили са предвидени в програмата на Националния музей „Земята и хората“ през октомври. Временните експозиции „Нови постъпления 2024“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“- колекция на Ванюша Иванов, и „Умни минерали за умни..

публикувано на 27.09.24 в 14:50

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56