Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицхак Финци ще получи Наградата на София за принос към киноизкуството

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите "Елегия" и "Вера", съобщиха от организаторите.

Енергичен, еуфоричен и жилав, безмерно талантливият Ицхак Финци е сред стълбовете на актьорското тайнство. Той е като ходеща метафора на Артиста: и да се превъплъщава, и да свири, и да дирижира, и да режисира, и просто да разказва, съумява да разплиска щедро колорит и сред най-непрогледната сивота наоколо. Независимо дали е в София, Будапеща или Ню Йорк, роденият пътешественик Ицхак Финци търси Чудото, играейки. Без умора.

Ицхак Финци е роден на 23 април 1933 г. През 1955 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, заедно с цяла плеяда бъдещи тогава знаменитости като Григор Вачков, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Досю Досев, Емилия Радева, Хиндо Касимов, Юрий Яковлев и др. Той е странен чешит, непораснало дете, неуморим любопитко, актьор с десетки запомнящи се роли в киното и театъра, цигулар и режисьор на документални филми, автор на мемоарна книга със странното дълго заглавие "Мотоциклетът. Ромул Велики. Наивист. Пак тогава – в Сао Пауло. Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други истории". Ицхак Финци е човек с различни интереси и таланти, който винаги е готов за нови предизвикателства...

Застава за пръв път пред камерата през 1957 г. – играе еврейче, което опасвало с бодлива тел собствения си лагер. Сред най-добрите му филми са "Преброяване на дивите зайци" (1973), "Вилна зона" (1975), "Щурец в ухото" (1976), "Закъсняло пълнолуние" (1996), "Откраднати очи" (2005)... Носител е на орден "Стара планина"- I степен и е почетен гражданин на София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Така изглежда нефункциониращата чешма на фасадата на Централната минерална баня (Музей на София)

СОС ще отпусне 60 000 лв. за ремонт на три чешми в район "Оборище"

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Бойко Димитров и Димитър Петров сигнализират за лошо състояние на обществени чешми в София . В доклад до Столичния общински съвет те посочват 3 места в район "Оборище" , където чешмите не функционират и се нуждаят от ремонт: в градинката "Кюлуците" (до бул. "Васил Левски" и ул. "Искър")..

публикувано на 14.05.24 в 12:34

Таксиметрови шофьори протестират заради закрити стоянки в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:15

Къде спират водата в София днес

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод, на 14 май 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа по ул. „Падинето“, с. Кокаляне. Водатата ще спре в района между  ул. „Искър“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Йованец“ и ул. „Самоковско шосе“, м. „Дебело гуно“ и м. „Михово блато“.  При..

публикувано на 14.05.24 в 08:13

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София . Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община. В хода на протеста автомобилите ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:09
Джони Пенков

В София ще има улица "Джони Пенков"

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г...

публикувано на 13.05.24 в 16:11

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 13:05