Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация – София" е намерила грешки само в 113 от сметките за парно

"Топлофикация – София" е намерила грешки само в 113 от сметките за парно за декември. "Бяха открити грешки в 113 апартамента, тези грешки ще бъдат отстранени в следващата февруарска сметка за парно" , заяви изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

От "Топлофикация -София" обявиха резултатите от проверките на завишените декемврийски сметки. В средата на януари от "Топлофикация София" поиска от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%, а резултатите от анализа трябваше да са готови до края на месеца. Причината за тези грешки е на една от фирмите за дялово разпределение и на двама служители от "Топлофикация - София".

От тях 104 са в блок 348 в ж.к. "Младост", където вината се поделя между топлинния счетоводител, обслужващ сградата, и "Топлофикация София", посочи Цветанов. На топлинния счетоводител ще бъде наложена санкция от 500 лв., а на служителяна топлофикация - административна санкция.

Други девет апартамента в един блок са с объркани сметки заради субективна грешка на енергетик на "Топлофикация София", който също ще понесе санкция, информира Цветанов.

Инж. Боян Паунов, директор на "Дялово разпределение" в "Топлофикация София", посочи, че са били проверени общо 79 сгради, на които топлинната енергия е завишена с повече от 50 процента, както и сметките на 409 клиенти със сравнително малки жилища, но с високи сметки за парно. Освен в двата блока, не са открити други нарушения, обявиха от "Топлофикация София".

В останалите случаи, където има по-високи сметки за парно, отколкото е повишението на цената на топлинната енергия, причината е в променено потребление - било заради по-студеното време през декември 2012 г., било заради домакинства в сградите - етажна собственост, които декларират нулево потребление, но впоследствие потребяват енергия. Така те биват "кредитирани" през отоплителния сезон от своите съседи, докато не заплатят потребената енергия чрез изравнителната сметка, обясни Стоян Цветанов.

Около 15 000 клиенти през миналия отоплителен сезон са заявили нулево потребление, а са ползвали топлинна енергия, добави той. В същото време 7000 абонати на топлофикационното дружество, които не са осигурили достъп на отчетниците до апартаментите си, са таксувани на пълна мощност, посочиха от дружеството.

От "Топлофикация София" подозират, че на места може да има и нерегламентирано ползване на топлинна енергия от отказали се абонати, но това няма как да се докаже. Инж. Паунов отбеляза, че декември 2012 г. е бил най-студеният месец от 15 години, със средномесечна стойност на температурата - минус 0,8 градуса; това по думите му е предизвикало и по-високо потребление на енергия. 

"Трябва пълна либерализация на пазара на топлинна енергия. Ние предлагаме във всеки един момент да може да се сменя топлинният счетоводител. Това за мен е добре за пазара и е стимулиращо за фирмите и за "Топлофикация- София". Така ще дадем правото на избор на хората", коментира изпълнителният директор на топлофикационното дружество.

Още следващата седмица от "Топлофикация" ще внесат предложение в СОС с искане да се подкрепи преносимостта на данните от топломерите. 

В случай, че наистина се стигне до там, от дружеството ще предложат да поемат дяловото разпределение в цяла София. Това означава, че ако искаме да сменим топлинния си счетоводител, може да го направим във всеки един момент, когато пожелаем. Физически отчет на уредите в цяла София е невъзможен. По-почтено е когато пазарът е отворен, каза още Цветанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район

Везенков откри Детския лагер по изкуствата и спорта в район "Студентски"

Спортист №1 на България за 2023 г. Александър Везенков, откри 20-ото издание на Детския лагер по изкуствата и спорта, организиран съвместно от столичния район "Студентски" и НСА "Васил Левски". Баскетболистът на „Торонто Раптърс“ – отправи поздрав към малчуганите и им пожела да преследват мечтите си, съобщават от Общината. 170 деца на..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Временно спират водата в ж.к. "Фондови жилища"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по  ул. „Йосиф Щросмайер“, жк. „Света Троица“, на 1 юли 2024 г.  се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в бл. 367 А, бл. 365, бл. 369, бл. 372 в ж.к. „Фондови жилища“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще..

публикувано на 01.07.24 в 09:21
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 08:04

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46