Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват за първи път новите награди на Сатирата "Златен Кукерикон"

Новите награди "Златен Кукерикон" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще бъдат връчени за първи път на церемония тази вечер по случай рождения ден на театъра - 7 април, съобщиха инициаторите. Стоянка Мутафова е първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев" - за цялостен принос за смеха на България. Отличията "Златен Кукерикон" - закачка със "Сатирикон", за театрални постижения в сатиричния и комедийния жанр - са за спектакъл, режисура, мъжка и женска роля и "млада сила".

Във втората част на празничния спектакъл ще бъде дадена и една награда "Кукеричан" - от символа на Сатиричния театър - Кукер, и чана на гърдите му, за комична или нелепа случка в политиката, образованието, медиите, спорта или друга област от живота.

Статуетките "Златен Кукерикон" са леко видоизменен Кукер в бебешка количка, защото сега се поставя началото. Авторът е Димитър Минков. Паричното изражение на наградите е 1000 лева.

Как и дали се е развил човекът от праисторически времена, какво ни казва далечният ни прародител и чуваме ли го ние днес - около тази тема ще са шегите в представлението за връчването на наградите. Сценарист е Александър Христов, режисьор - Калин Сърменов.

За най-добър комедиен и/или сатиричен спектакъл за "Златен Кукерикон-2013" са номинирани "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър Николай Бинев" на режисьорката Бина Харалампиева, "Декамерон" по Бокачо в театър "Българска армия" на Диана Добрева и "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народния театър "Иван Вазов" на Александър Морфов.

Тримата постановчици си оспорват и наградата за режисура. За мъжка роля конкуренцията е между Герасим Георгиев-Геро за Ганьо Балкански в "Господин Балкански", Камен Донев за Подсекалников в "Животът е прекрасен" и Мариан Бачев за Убиеца в "Досадникът" от Франсис Вебер на Богдан Петканин, копродукция на Пернишкия театър и Театралната формация „Мелпомена".

За "Златен Кукерикон-2013" за женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова за ролите й в "Декамерон", Мария Сапунджиева за Сирена в "Особености на руската любов" по Александър Галин на Васил Василев в Сливенския театър и Светлана Янчева за Серафима Илинична в "Животът е прекрасен".

Кандидатите за отличието за млада сила в сатиричен и/или комедиен спектакъл са Павлин Петрунов за ролята на Първи мъж в "Очите на другите" от Иван Димитров на Марий Росен в Народния театър, Сугарева за режисурата на "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Гогол в АТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Христо Ушев за ролята на Чичиков в същото представление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централни софийски хали

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май , съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Общата стойност..

публикувано на 15.05.24 в 16:05

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39