Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор отказа да приеме оставката на зам.-градския прокурор на София Роман Василев

Главният прокурор Сотир Цацаров не смята, че трябва да се търси отговорност на Роман Василев за исканията за прилагане на специални разузнавателни средства по делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров.

Роман Василев беше част от екипа, разследвал тримата. В края на миналата година Софийският градски съд оправда подсъдимите заради нарушения при използването на СРС. Вчера Цацаров каза пред журналисти, че зам.-градският прокурор Роман Василев действително е заобикалял закона при исканията си за
разрешения за СРС.

Цацаров е назначил проверка на случая, според която действията на Роман Василев са били координирани с екипа, водил разследването и с ръководството на прокуратурата. При проверката са били снети писмени обяснения от Роман Василев, от бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време, работил по разследването.

Тази сутрин Роман Василев е предявил чрез главния прокурор, до Висшия съдебен съвет /ВСС/, заявление за подаване на оставка. Главният прокурор е отказал да приеме заявлението и да го представи на ВСС заради резултатите от проверката.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Това е и първата мисия след успешното приключване на задължителните мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер, допълват от Центъра. Мисията е от типа #hospital to hospital (болница до..

публикувано на 01.10.24 в 08:05

Първите българи, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха тази вечер с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и..

публикувано на 30.09.24 в 22:00

Директен бърз влак София - Русе тръгва от 1 октомври

От 1 октомври тръгва директен бърз влак между Русе и София с новодоставените германски вагони, съобщават от БДЖ.  От централната гара в Русе композицията ще тръгва в 06.17 часа и ще пристига в София-Север в 12.15 часа. На връщане влакът ще потегли в 14.35 от централна гара София и ще пристига в Русе в 21.53 часа, без прекачване.  Досега нямаше..

публикувано на 30.09.24 в 16:54
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и храмът "Св. Ал. Невски" да се преименуват на "Свети Иван Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази  историкът проф. Иван Илчев  пред БНР   във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен..

публикувано на 30.09.24 в 15:36
Васил Терзиев

СОС ще заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 13:31