Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окупацията на Софийския университет продължава, Академичният съвет се събира на извънредно заседание

Снимка: БГНЕС

В 14:00 часа днес ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" свиква извънредно заседание на Академичния съвет заради окупацията на сградата на Ректората от група студенти.

В петък вечер участниците в окупацията затвориха с вериги вратите на университета. Вчера противници на окупацията протестираха в двора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се опитаха да щурмуват сградата. Днешният ден е неучебен за студентите от учебното заведение.

Според ректора на СУ професор Иван Илчев, окупацията трябва да бъде прекратена. Участниците в протеста се заканиха той да продължи. Снощи студентите, заключили се в сградата на университета, бяха подкрепени и от протестиращите срещу правителството, които направиха традиционното си шествие.

Студентите са изостанали от днешното време“, коментира депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов окупацията на Софийския университет пред „Нова телевизия“. „Идеята за окупация дойде от „Окупирай "Уолстрийт”, която е с леви убеждения, а тук се прави от хора с десни идеи”, обоснова той тезата си. По думите му, ако търсим нещо хубаво в това, което става в и около СУ, то е, че хора, които се предполага, че са интелигентни, имат обществена позиция. „А в последните години сякаш те страняха от политическия живот. Така че по-добре да има позиция, макар че тя понякога преминава към по-агресивни действия”, подчерта депутатът. Стоилов заяви, че никой не оспорва нито правото на мнение, нито протеста, въпросът е към какво са насочени и дали водят до промяна.

Нощта бе спокойна и без провокации“ – разказа пред Радио София Борислав Рангелов – един от студентите-окупатори. Били са сформирани екипи по сигурността , които са се грижили както за хората, така и за имуществото.
Защо се стигна до по-радикални действия от страната на младите хора в Алма Матер и какви са исканията им – чуйте интервюто на Христо Топузов с Борислав Рангелов от предаването „София днес“

В двора на Ректората на Софийския университет се допускат окупатори – студенти и представители на медиите, разбира се, и част от преподавателите които подкрепят продължаващия днес протест.

По рано през деня, в официалната фейсбук страница на протестиращите студенти излезе информация за това,че към 11:00 – 11:30 ч. е възможно вчерашния опит за нахлуване на територията на университета да се повтори. това обаче не се случи. Привърженици на студентите са се събрали на тротоара около Университетската библиотека, където изразяват своята подкрепа мирно и спокойно.

Много са и желаещите да помогнат на така наречените „окупатори“ с храна и напитки.

Задачата на Съвета този следобед ще бъде да намери начин за нормалното протичане на учебния процес в сградата на университета и във всички филиали.
Окупацията на Ректората ще продължи докато бъдат изпълнени исканията ни“, казват студентите тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите спадат заради студен атмосферен фронт, може да вали

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на..

публикувано на 05.10.24 в 07:55

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27