Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Flair bartending - професия или изкуство

Flair bartending е една вдъхновяваща професия, изкуство, набиращо все по-голяма популярност. Това всъщност е едно надграждане на професията на обикновения барман, където освен задължителните - перфектна напитка и правилен сервиз, важен елемент е забавлението на гостите.

Думата "Flair"  буквално преведена от английски език означава усет, нюх, способност, а дори и дарба. Може да се каже, че в днешно време няма барман, който да е започнал да работи зад бар и да не се е "запалил" по флеъра.

Приготвянето на коктейли определено е най-ефектната част от работата на бармана. Класически или новаторски, коктейлите никога не престават да бъдат актуални. С популяризирането на коктейлите обаче се променя и самата професия.

Флеър стилът съществува поне от 150 години. Известно е, че е бил познат на барманите в Северна Америка още в средата на XVIII век. Технически погледнато, той включва редица движения - подхвърляне, въртене, балансиране, хващане на бутилки, напитки и бармански аксесоари в акробатичен стил, докато се приготвят коктейлите, при това без да се разлее и капка извън чашата.

Във флеър барманството има няколко стила. Това, което се случва ежедневно в баровете, се нарича working flair, или работен флеър. Това е стил на работа в реална работна среда, който има за цел атрактивното приготвяне на питието, без обаче да се забавя обслужването на клиента. Независимо какъв стил практикува барманът, негова първа и основна цел е доброто обслужване и продажбите, така че той не може да си позволи дълги изпълнения, които карат клиента да чака. За тази цел съществува exhibition flair, или показният флеър. Той е предназначен за забавления и състезания и обикновено включва по-дълги хореографски изпълнения.

Показният флеър обикновено изисква и по-специална подготовка. Това е стил, който не се практикува при ежедневни бармански смени. Но все пак непрекъснато нараства числото на флеър баровете из целия свят, където exhibition flair-ът е неразделна част от работата. Често в него се включват повече от 4, 5, 6, дори 7 бутилки, шейкъри и сложни движения, дори когато не се приготвя напитка.

Тайната на флеъра се крие в упоритите упражнения, ловкост и усет към законите на физиката - точна преценка на центробежните и центростремителните сили. Например, за да се получат тези атрактивни номера, в бутилката трябва да има не повече от 1/3 от съдържанието й. В противен случай шансът бутилката да се изплъзне и строши на пода е голям.

Повече за Flair bartending разказава Яна Спиридонова - чуйте нейния репортаж.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През ноември безработицата у нас намалява

Продължават положителните тенденции на пазара на труда. Нивото на регистрираната безработицата през ноември е 5.16 процента и отбелязва минимално намаление спрямо октомври отчитат от Агенцията по заетостта. Към края на ноември регистрираните в Бюрата по труда са 146 414 души. Над 15 500 са намерили работа, което е със 700 повече спрямо октомври. Над..

публикувано на 17.12.24 в 12:36

БАБХ започна масови проверки преди празниците

Заради предстоящите празници Коледа и Нова година от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха засилени проверки из цялата страна. Те ще продължат до 1 януари 2025 г., включително.  Проверките обхващат обекти за производство и търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси, коледни базари, както и..

публикувано на 17.12.24 в 12:06

Ваня Тагарева: В завода за отпадъци се случват престъпления

В завода за отпадъци Николай Савов и екипът му са преправяли количествата на депонираните и заровени отпадъци. В завода за отпадъци се случват престъпления. София е пред екологична катастрофа.  Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Ваня Тагарева, цитирана от БГНЕС.  Тагарева е категорична, че става въпрос..

публикувано на 17.12.24 в 11:56

"Трамвай 83" вече работи, предстои изграждане на туристически информационен център и на летище "София"

Новият туристически информационен център "Трамвай 83" вече работи в центъра на София. Той е възстановен през 2015 г. по инициатива на Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура“, с цел да бъде туристическа атракция и информационен център. "Трамвай 83" е поставен на пл. "Бански" върху релси от 1901 г., когато е пуснат в движение първия..

публикувано на 17.12.24 в 11:43

Пореден протест срещу застрояването в столичния "Изгрев", кметът на района е готов с решение

В 18.00 часа жителите на столичния район "Изгрев" ще излязат на пореден протест срещу застрояването на две градинки в междублокови пространства, които са зелени площи. Вече месец те се опитват да запазят градинката на ул. "Самоков" 14, както и тази на ул. "Тарас Шевченко". Имотът е реституиран през 90-те години на миналия век и в момента е..

публикувано на 17.12.24 в 10:16

Започва кампанията на Столичната община за подкрепа на социално слаби хора през зимата

За втора поредна година стартира инициатива на Столичната община за подкрепа на социално слаби и бездомни хора. Кампанията ще бъде открита в двора на храм "Света Параскева" в 11 ч. Целта е да се осигуряват храна и топли напитки през студения сезон с помощта на социалните центрове и доброволци. В София има три центъра за временно настаняване..

публикувано на 17.12.24 в 10:04

Връчват наградите "Полицай на годината" за 2024 г.

На официална церемония в 11.00 часа, в Националния дворец на културата ще бъдат връчени наградите "Полицай на годината" за 2024 г., съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейски служители и колективи, доказали през годината висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения ще бъдат наградени от служебния министър на вътрешните..

публикувано на 17.12.24 в 09:31