Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС не избра Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд

Снимка: Веселин Пенгезов / Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет не избра Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд за втори мандат.

При изслушването му Пенгезов призова процедурата по избора му да бъде отложена, докато приключи наказателното производство срещу него.

Той е обвиняем за злоупотреба с евросредства и е временно отстранен от работа, но въпреки това се кандидатира за втори мандат.

Днес от 21 гласували, само 4 бяха "за" избирането му, 12 "против", "въздържали се" - 5.

След като не беше избран, Пенгезов коментира, че до този резултат се е стигнало заради предварителна уговорка.

По думите му, хората, които са гласували против избирането му, са група около главния прокурор, който според Веселин Пенгезов бил ръководен от, цитирам: "Делянчо и Доганчо".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столичният кмет Васил Терзиев.

Въвеждат бонусна система за служителите в градския транспорт на София

Бонусната система за служителите в градския транспорт ще я има, обяви след среща със синдикатите кметът на София Васил Терзиев. На нея градоначалникът е представил предложенията на столичната община в тази посока. Той изрази надежда до средата на следващата седмица синдикалните организации да запознаят служителите, за да може споразумението да..

публикувано на 11.10.24 в 13:42

Реконструкцията на стадион "Българска армия" в София върви по график

От ръководството на ЦСКА София съобщиха, че изкопните работи от втора фаза на реконструкцията на стадион "Българска армия" се извършват точно по график. Вече е стартирал изкопът на Сектор "А", като дълбочината му трябва да достигне 12 метра в най-ниската си точка.  Реконструкцията започва от средата на Сектор "В", като от там ще се пристъпи към..

публикувано на 11.10.24 в 10:58
Тристранка

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

През днешния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание. Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари. В момента тя е 933 лв.Поводът за събирането е да бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна..

публикувано на 11.10.24 в 08:34

Грипът може да предизвика сериозни поражения при малките деца

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години.  "Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца, възрастните хора, на пациентите с белодробни, сърдечни заболявания, с имунни дефицити, бременните жени", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова ...

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Над 20 хил. души са загубили живота си в катастрофи в ЕС през 2023 г.

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година.  Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.   Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион жители...

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Още 50 ИТ специалисти ще се включат в проверката на машините за изборите

Министерството на електронното управление ще осигури още 50 IT специалисти, които да работят към ЦИК. Те ще се включат в проверката на машините преди експедицията им, съобщи министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в Плевен , цитиран от пресцентъра на ведомството. За изборите на 9 юни са проверени 660 бройки от наличните 13 хил. машини,..

публикувано на 10.10.24 в 16:48

Жена загина при тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа със загинала жена е станала този следобед в София. След удар между два автомобила на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с улица "Васил Кънчев".  Единият от тях е блъснал намиращата се в района жена. По първоначална информация жената е починала на място.  Водачът на една от колите е откаран в болница. Един от автомобилите се е..

публикувано на 10.10.24 в 15:17