Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова апелира за спешни мерки за спасяването на Ларгото

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова апелира за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки на Ларгото. В отворено писмо до министъра на културата в служебното правителство Мартин Иванов, Фандъкова отбелязва, че тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото ни наследство.

Кметът посочва, че до този момент е изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Тя посочва, че археологически находки в откритата зона са реално застрашени от разрушаване, а администрацията на Министерството до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване.

Кметът отбелязва, че третата поредна процедура на Министерството за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително са нанесли значителни щети. Йорданка Фандъкова апелира към министър Иванов спешно да предприеме необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта.

Фандъкова отбелязва още, че Столичната община, чрез "Метрополитен"  е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки. "По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта", отбелязва Йорданка Фандъкова. Осигурена е и охрана на зоната, периодично се премахва паразитната растителност и се отводняват изкопите. Фандъкова добавя, че многократно е информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито.

"В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним", се казва още в отвореното писмо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Това е и първата мисия след успешното приключване на задължителните мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер, допълват от Центъра. Мисията е от типа #hospital to hospital (болница до..

публикувано на 01.10.24 в 08:05