Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборната победата на СИРИЗА: Какво ще се случи с гръцкия външен дълг и европейските финанси?

Снимка: БГНЕС

"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение" - това бяха едни от първите думи на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас пред хилядите поддръжници, празнуващи в центъра на Атина изборната победа на радикалната левица СИРИЗА.

След изборите в южната ни съседка вниманието и на политическите, и на финансовите среди в Европа е фокусирано върху въпроса за гръцкия външен дълг, тъй като в предизборната си програма СИРИЗА заложи на обещанието да отмени строгите мерки за икономии и да издейства опрощаването на огромния дълг, достигащ 320 милиарда евро.

Не закъсняха реакциите и на ръководителите на Европейския парламент. Председателят на комисията на ЕП по външна политика Елмар Брок заяви в ефира на германската обществена телевизия "А Ер Де", че сега не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция. "Ако в Гърция не се правят реформи и страната не стане конкурентоспособна, то след три - четири години тя отново ще натрупа също толкова задължения", посочи Брок, цитиран от ТАСС в  коментар за изборната победа на  СИРИЗА.


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик, който ще трябва да направи компромиси. В интервю за радио "Дойчландфунк" Шулц казва, че през нощта след изборите е провел дълъг телефонен разговор с Ципрас. "Той добре знае, че ще трябва да направи компромиси" във външната, както и във вътрешната политика, отбелязва председателят на ЕП, цитиран на сайта на "Дойчландфунк". Мартин Шулц допълва, че СИРИЗА ще трябва да направи компромиси и спрямо ЕС и европейските си партньори, тъй като,  ако тя изпълни исканията си, към Гърция вече няма да текат пари. Всъщност няма възможности за изнудване, според Шулц.

За да анализира бъдещето на гръцките и европейските финанси след изборите в Гърция и очаквания конфликт на Атина с европейските партньори по икономическите въпроси, потърсихме икономиста от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Той напомни, че настоящата спасителна програма изтича в края на февруари, т.е. правителството в Гърция ще има по-малко от месец, за да реагира и трябва много бързо да стигне поне до временно продължаване на програмата, за да не изтекат всички срокове и Гърция да не се окаже "отрязана" от финансовите пазари.

Според Георги Ангелов най-големите последствия от излизане или изгонване на Атина от еврозоната ще бъдат за самата Гърция, тъй като тя ще бъде изключена от ползите от членството и страната ще трябва да се справя сама, без да има достъп до финансиране както от спасителните фондове, така и от Европейската централна банка, и от другите инструменти на еврозоната.

В ефира на Радио София Георги Ангелов изтъкна още, че докато Гърция е в еврозоната и има достъп до помощ и до ликвидност от спасителния фонд и от ЕЦБ, няма нищо фатално да се случи и няма да има някакви особени проблеми. "Въпросът е, ако се стигне до голяма конфронтация между новото правителство и кредиторите, и не се стигне до компромис, посочи икономистът, тогава, разбира се, Гърция ще трябва сама да се справя.... и всъщност тогава ще настъпят тежките времена". Затова според Георги Ангелов е толкова важно бързо да се сключи взаимноизгодно споразумение между Гърция и кредиторите. "Все още страната е твърде слаба, за да се справя сама", заяви анализаторът.

Чуйте цялото интервю на Мария Йорданова с Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество", за да разберете повече какви са шансовете за опрощаване на дълга на Гърция, има ли рискове за банковия сектор в южната ни съседка, който е свързан с българския, и за това: кой е по-ощетен от кризата с гръцкия външен дълг - гръцките или германските данъкоплатци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30