Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ ще преговарят още по Споразумението за трансатлантическо партньорство

По въпроса и в Щатите не са на едно мнение

Снимка: Архив
Споразумението за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, което е най-амбициозният досега проект за сближаване на пазарите от двете страни на Атлантика и обединение на двете най-големи икономики в света, има както своите настоятелни привърженици, така и сериозни  противници.

Този месец в Брюксел се проведе поредният кръг от преговорите между Европа и Америка, като двете страни се ангажираха да организират още два кръга  преди юли, както и експертни консултации между тях.

От началото на преговорите по проектоспоразумението през 2013-а досега преговарящите от ЕС и САЩ са прекарали почти 1500 часа заедно. Въпреки това скептицизмът и на Стария континент и отвъд океана нараства. Критиките са свързани с опасенията от размиване на стандартите и липса на регулаторен контрол.

Профсъюзите и природозащитниците обвиняват преговарящите, че поставят интересите на големите корпорации пред защитата на гражданите, работниците и околната среда. Сред чувствителните теми са и държавните поръчки в САЩ, които изглежда са затворен пазар за европейските компании заради т.нар. законодателство „Купувай Америка“.

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън, който беше начело на делегацията, която дойде в Брюксел за осмия кръг на преговорите, каза, че се надява на съществен напредък, но упрекна европейските граждани за липсата на ентусиазъм.

Страните се съгласиха да проведат още два  кръга преговори до лятото - един през април, а друг по-късно - до юни, съобщи Игнасио Гарсия-Берсеро - преговарящият от европейска страна. Неговият партньор в разговорите от американска страна Дан Мълейни добави: „Работим на пълна пара - по всички аспекти на прeговорите“.

На този кръг обаче не беше обсъждан въпросът за механизма за уреждане на разногласията между инвеститорите и държавата  - ISDS, с който според анализатори компаниите могат да злоупотребяват, за да блокират нежелани разпоредби. Механизмът предвижда арбитраж при търговски спорове на наднационално ниво и на практика може да означава  отпадане на отговорностите на транснационалните компании пред съдебната власт и правосъдието в отделните държави.

За да анализира потенциалните заплахи, които може да крие споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции потърсихме Ваня Григорова от Сдружението „Солидарна България“.

По отношение на международния арбитраж тя обясни,че този механизъм не е нов, но напоследък се използва все по-често за атакуване от корпорациите на неудобни за тях регулации.

Като пример за такова дело Ваня Григорова даде приключилия вече процес срещу северната ни съседка Румъния. Делото е заведено от братята Микула. Тяхната компания за бутилиране, регистрирана в Швеция, дълги години е получавала държавни субсидии. С влизането на Румъния в Европейския съюз субсидиите са намалени драстично. Това е и поводът Микула да съдят държавата пред търговския трибунал във Вашингтон. Решението - северната ни съседка трябва да плати 250 млн. долара на частната компания. Същевременно плащанията са забранени от ЕК като недопустима държавна помощ. Изборът пред Румъния е да плати на братята Микула и да бъде санкционирана за това и от ЕК или да не изпълни решението на международния съд, но да бъде конфискувано нейно държавно имущество, което се намира в САЩ.

Според Ваня Григорова Европейският парламент е институцията, към която сега ще са насочени погледите и се възлагат надеждите за изчистването на споразумението от потенциално опасни клаузи.

Чуйте повече подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59