Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският дипломат Анатолий Шчелкунов представи книгата си "Красотата на българската роза” в Москва

Снимка: Васко Михайлов

В Българското посолство в Москва беше представена книгата на руския дипломат Анатолий Шчелкунов "Красотата на българската роза". В нея той е събрал образи и впечатления от престоя си в България. За презентацията в Гербовата зала на посолството бяха дошли видни руски литератори, общественици, дипломати и гости от България. Шчелкунов дълги години е работил в руското посолство в София, бил е и консул на Русия във Варна.

Книгата е синтез на моите преживявания, свързани с България, която завинаги ще остане в сърцето ми, каза за БНР Анатолий Шчелкунов: С България съм свързан повече 30 години и затова тези впечатления са толкова дълбоки и толкова искрени, че не можах да ги забравя, когато писах тази книга. Тя е предназначена за руската аудитория, но ако бъде преведена на български, надявам се, че 99 на сто от българите ще я разберат като собствено преживяване. Защото, когато писах тази книга, аз постоянно усещах нещо и от моите приятели българи. Тези герои са живи хора, те са българи и затова българите ги разбират. Нашите народи обичат красотата в живота и те се стараят да правят красота, но не всички за съжаление, и затова призовавам с тази книга да правят повече красота и красиви отношения помежду си.

Анатолий Шчелкунов е дългогодишен зам.-председател на Съюза на приятелите на България и член на Съюза на писателите на Русия. Издател на неговата най-нова книга "Красотата на българската роза" е Фондация "Устойчиво развитие за България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.