Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни тайни от Марлене Дитрих

Преди повече от 100 години, на 27-ми декември 1901г., на бял свят се появява най-голямата германска дива Марлене Дитрих. Като Лола в "Синият ангел" или с филми като "Свидетел на обвинението" тя си пробива сигурен и бляскав път в света на големите кино икони.

С шлагера "Лили Марлен" тя подкрепя американските войници на фронта, а след войната прави турнета като певица в големите метрополиси. Марлене Дитрих е актриса, майсторка на шансоните и жена вамп, но има и една по-непозната страната на нейните изяви.

Марлене е обожавала да готви. В Холивуд например, често са и гостували хора като Били Уайлдер и Чарлз Лотън, за да се наслаждават на нейното готварско изкуство. Родената в Берлин Дитрих винаги е била готова да си спретне "нещо вкусно".

Има много рецепти, които е обичала да готви Марлене, но една от любимите била традиционната берлинска супа от грах с джолан, пълнена гъска, касоле (фр. "Cassoulet), типично ястие за Южна Франция, в което има наденички, гъше месо, патица, свински кожички и бял боб, сготвени в сос с трюфели.

Марлене е била почитателка и на палачинките с накиснати ягоди в коняк Grand Marnier, които са били често приготвяни в готварския й план.

Войниците на фронта също са опитвали от сготвения от нея гулаш, а филмовите екипи с топъл бульон. Марлене е обичала да готви във всички възрасти и във всички житейски ситуации. В Германия е издадена и книга с готварски тайни на германската дива, която се казва "Марлене Дитрих: една различна книга с рецепти".

В нея има 15 кратки глави, написани от Георг Вет, в които по вълнуващ начин се  разказват истории и анекдоти като картина на живота на жена, чиято кариера върви ръка за ръка с хранителните навици и любовта към яденето и готвенето.

Авторът е изследвал дълго време архиви и интервюта на Дитрих, между които е открил дори и материали за кухненските й престилки. В изследванията си Вет се среща с последния личен готвач на Марлене в Париж - Маркус Ауер, чийто рецепти и менюта за германската дива са публикувани изобщо за първи път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - старите софийски театри

Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната СГХГ се помещава друг дървен театър, за който вече сме говорили тук. В 1888 пловдивската трупа остава..

публикувано на 15.11.25 в 16:00
Кристиан Ваклинов

Историята оживява - Родопската теснолинейка, глава първа и втора

Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев:

публикувано на 15.11.25 в 15:00
Лиана Антонова

Адресите на любовта – певицата Лиана Антонова и саксофонистът Ангел Везнев

За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си съпруг, изключителния саксофонист Ангел Везнев, гастролират в  Австрия, Германия, Швейцария,..

публикувано на 15.11.25 в 14:00

В София има развитие на чаената култура

FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено. Като цяло зеленият чай е по-популярен. Неправилно използваме думата чай за билковите отвари - те трябва..

публикувано на 15.11.25 в 11:32

Театърът и неговото денонощие

Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова:

публикувано на 15.11.25 в 10:46

Всеки един нов живот заслужава най-доброто начало

Кампания "Направи го" - регистрирай  бременност до края 2026 и спечели всичко за бебето безплатно за 1 година. Разказът е на Дани Старидолска: "В кампанията, която е целогодишна, всяко семейство може да се запише на сайта ни и да разкаже личната си история: "реших да имам дете сега, защото". Историите остават за целите на кампанията и няма да се..

публикувано на 15.11.25 в 10:21

Дали изложбата да не се казва "Мъжки пазар"?

Изложба "Спирка София: Пазарни дни” - втори фотографски проект от серията, посветена на мултижанровия район около Женски пазар и неговото опознаване. Гостува ни авторът ѝ, журналистът Константин Вълков: "Малко е сложно да снимаш Женския пазар, той е град в града. Едва ли не на всеки ъгъл има нещо цветно. Именно това създава големи проблеми - в..

публикувано на 15.11.25 в 09:56