Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни тайни от Марлене Дитрих

Преди повече от 100 години, на 27-ми декември 1901г., на бял свят се появява най-голямата германска дива Марлене Дитрих. Като Лола в "Синият ангел" или с филми като "Свидетел на обвинението" тя си пробива сигурен и бляскав път в света на големите кино икони.

С шлагера "Лили Марлен" тя подкрепя американските войници на фронта, а след войната прави турнета като певица в големите метрополиси. Марлене Дитрих е актриса, майсторка на шансоните и жена вамп, но има и една по-непозната страната на нейните изяви.

Марлене е обожавала да готви. В Холивуд например, често са и гостували хора като Били Уайлдер и Чарлз Лотън, за да се наслаждават на нейното готварско изкуство. Родената в Берлин Дитрих винаги е била готова да си спретне "нещо вкусно".

Има много рецепти, които е обичала да готви Марлене, но една от любимите била традиционната берлинска супа от грах с джолан, пълнена гъска, касоле (фр. "Cassoulet), типично ястие за Южна Франция, в което има наденички, гъше месо, патица, свински кожички и бял боб, сготвени в сос с трюфели.

Марлене е била почитателка и на палачинките с накиснати ягоди в коняк Grand Marnier, които са били често приготвяни в готварския й план.

Войниците на фронта също са опитвали от сготвения от нея гулаш, а филмовите екипи с топъл бульон. Марлене е обичала да готви във всички възрасти и във всички житейски ситуации. В Германия е издадена и книга с готварски тайни на германската дива, която се казва "Марлене Дитрих: една различна книга с рецепти".

В нея има 15 кратки глави, написани от Георг Вет, в които по вълнуващ начин се  разказват истории и анекдоти като картина на живота на жена, чиято кариера върви ръка за ръка с хранителните навици и любовта към яденето и готвенето.

Авторът е изследвал дълго време архиви и интервюта на Дитрих, между които е открил дори и материали за кухненските й престилки. В изследванията си Вет се среща с последния личен готвач на Марлене в Париж - Маркус Ауер, чийто рецепти и менюта за германската дива са публикувани изобщо за първи път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столично предприятие за третиране на отпадъци, видяно от дрон

Столичното предприятие за отпадъци пести ток с нова фотоволтаична система

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) завърши монтажа на нова мрежово свързана фотоволтаична система за собствено потребление. Системата, състояща се от 3356 фотоволтаични модула с капацитет 1862 kWp/час, е част от стратегическите усилия на Столична община за намаляване на разходите и въглеродния отпечатък. Очаква се новата..

публикувано на 23.01.25 в 09:24

НИМ с изложба на откритите през 2024 г. археологически находки

Голяма изложба "Древни находки и нови открития. Археологически сезон 2024" отваря врати днес в 16.00 часа в залата за временни експозиции (етаж 3) на Националния исторически музей. През 2024 г. Националният исторически музей проведе археологически проучвания и теренни изследвания на 22 обекта. В резултат на тях са открити над 1400 движими културни..

публикувано на 23.01.25 в 08:56

Правителственият самолет ще прибере двамата български моряци, които бяха държани в плен в Йемен

През днешния ден правителственият самолет ще прибере двамата български моряци, членове на екипажа на кораба „Галакси Лийдър“, които бяха задържани в плен в Йемен. Очаква се капитан Любомир Чанев и старши-помощник капитан Данаил Веселинов да кацнат на родна земя днес следобед.  По разпореждане на министър-председателя Росен Желязков правителственият..

публикувано на 23.01.25 в 08:49

МОН работи за развитие на образователните технологии и технологичния трансфер

Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката работят активно за развитие на образователните технологии и технологичния трансфер. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на най-голямото изложение за иновации в образованието BETT 2025 в Лондон. Той откри българския щанд, организиран от..

публикувано на 23.01.25 в 08:28

Облачността ще се разкъсва и намалява до сънчево време

В сутрешните часове в низините, котловините и протежението на р. Дунав ще има мъгла и намалена видимост с ниска облачност. Около обяд видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, за София – около минус 3°, максималните - между 7° и 12°, за София - около 7°, съобщават от Националния..

публикувано на 23.01.25 в 07:15

"Форум", 22.01.25: Президентът Румен Радев и политиката, която води вече 9 години

Тази вечер седмичните коментатори във "Форум", заедно с водещия Константин Лавсов, обсъждаха някои злободневни теми и припомниха близкото минало: коментар за президента Румен Радев и политиката, която води вече 9 години; до каква степен сме се развили като гражданско общество; за корупцията и за предприемачеството в България; войната в..

публикувано на 22.01.25 в 18:35
Борис Бонев

Димитър Петров е феодализирал „Управление и анализ на трафика“ в Общината

Искане за оставка на директора на дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община поискаха от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София) в Столичния общински съвет. Димитър Петров, който заема длъжността 12 г., трябва да бъде отстранен, заради сключени неизгодни договори за пътни маркировки, светофари и..

публикувано на 22.01.25 в 17:27