Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори постигнаха съгласие за пенсионна реформа

Снимка: БГНЕС

Принципно общо съгласие по пакета с предложения за пенсионна реформа са постигнали с компромиси от всички страни правителството, бизнесът и синдикатите, стана ясно след двучасова среща на правителството със социалните партньори.

Промените в пенсионната система ще бъдат подкрепени от ГЕРБ в парламента и са надявам и другите партии да ги одобрят, каза премиерът Бойко Борисов. Първата реформа на правителството не е пенсионната, а е инфраструктурата, отбеляза Борисов. Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми обаче са замитани и отлагани във времето. Затова беше много трудно да се намери разумен компромис. Всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромис, допълни премиерът.

Работниците в индустрията и миньорите ще имат по-ниска пенсионна възраст. "Няма да допуснем след като се пенсионират да отидат пак и да работят като миньори, и да получават пенсия и заплата, каза още Борисов.

Устойчивост на финансирането на системата, адекватност на пенсиите и поносимост на условията за достъп до пенсия ще постигне пенсионната реформа, обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предлага се плавно нарастване на възрастта до достигане на 65 години за мъжете и жените в третата масова категория. В сектора "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, каза Димитров и допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите. Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората. Остават същите и условията за пенсиониране на категорийните работници - възможност за действие на параграф 4 от КСО.

Социалните партньори са постигнали съгласие и подземните миньори, които работят при много тежки условия, да могат да се пенсионират по-рано от първата категория - на 45 години. Запазва се възможността и за по-ранно пенсиониране при ликвидация на предприятията и съкращения на щата, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Те обаче няма да могат да работят повече.

По отношение на адекватността на пенсиите чрез реформата е постигнато съгласие с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40 процента.

Осигуровките от 2017 година ще бъдат повишени с един процент, а през 2018 година с още един, но не, както беше предвидено, да са за втория стълб, а ще влизат в общественото осигуряване.

Димитър Манолов призова постигнатият между правителство, синдикати и работодатели резултат с пакета от предложения, да не става обект на политическа търговия. Затова и социалните партньори ще започнат срещи с всички парламентарни групи.

По думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев реформата ще гарантира предсказуема среда за бизнеса и чуждестранните инвеститори. Предстои работа по инвалидните пенсии, както и по втория стълб на пенсионната система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05