Био храните - какви са предимствата от тяхната консумация, защо трябва да предпочитаме природосъобразното земеделие пред конвенционалното?
Мнение по темата в "Радиоприемница" на доц. Виолета Божанова от Селскостопанската академия и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България.
В отглеждането на култури вече има важни инструменти, с които се преминава от конвенционалното производство към т.н. устойчиво/екологично/. Тези инструменти включват: подходящи агро-технически практики, отглеждане на подходящи култури за съответния регион, създаване на нови сортове и иновативно селектиране.
Така доц. Виолета Божанова коментира устойчивата идентификация към отглеждането на еко продукти. Според нея, ако конвенционалното земеделие се прилага разумно, може и да не бъде опасно. Основните вреди обаче са свързани с химичните вложения, които замърсяват околната среда, създават големи разходи и намаляват биологичното разнообразие. Биологичното земеделие почива на екологични принципи за равновесие. При него не се допускат синтетични пестициди, но се използват такива, които са синтезирани по органичен начин.
Препоръчва се между 8 и 10 процента от обработваемата площ на една страна да бъде екологично селскостопанско производство. В България този стремеж е към 4-5 процента. През последните години чрез специални мерки в Оперативните програми нарастват площите с био земеделие. В момента в нашата страна има бутиково производство на уникални хлябове, които се произвеждат с био култури, обяви доц. Виолета Божанова в "Радиоприемница" по Радио София.
Практическото използване на екологията в селскостопанското производство коментира и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България.
Големият интерес от страна на производители и потребители се обяснява с осъзнаването на потенциала на био производството. Трудностите, свързани с него идват от това,че не е популярно, както конвенционалното. Това производство трябва да се обяснява чрез кампании и събития, твърди Меглена Антонова.
Нейните впечатления са, че най-голям интерес към био земеделието у нас проявяват дребните производители. Това са предимно млади хора, които се вълнуват от темата за опазването на околната среда. При преминаването от конвенционално към еко земеделие трябва да бъдат спасени изисквания за сертифициране. Важна част от подготовката е облагородяването на почвите, което изисква време, за да се възвърне био разнообразието в селското стопанство.
Мерките за подпомагане с европейски субсидии дават възможности за устойчиво земеделие, но е необходима промяна в нагласата към околната среда, от която си произвеждаме храната.
Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..
Ралица Мавродиева ни обяснява каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..
Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..
Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..
Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..
„ Градината на доброто “ е не просто документален филм с благотворителна цел. Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор) ни разказват историята: "Филмът е за Милена Боева. Тя прави тази градина " Вдъхновение " в Божурище и създава 15 работни места за младежи в неравностойно положение. Работата им помага да бъдат самостоятелни. В тази..