Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Университетите масово вдигат студентските такси, извежда в заглавие СЕГА. Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Миналата година, когато бе първата година от реформата във висшето образование и парите започнаха да зависят от качеството, отново 2/3 от университетите повишиха таксите като начин да компенсират загубите. Тази година картината се повтаря, като поскъпване на обучението се предлага освен в приоритетни професионални направления и в такива, за които вузовете получават картбланш да приемат повече кандидат-висшисти.

Педагогиката например, за която държавата разрешава 4% по-висок прием, поскъпва в почти всички вузове, които я предлагат. В Софийския университет годишните такси за обучение по доста от специалностите в педагогическия факултет скачат с около 9% - от 485 на 530 лв.

Виж повече

Ало-измамите влязоха в изпита по журналистика, четем в МОНИТОР. Ало-измами, лотария, корупция и наркотици станаха част от писмените разработки на кандидат-студентите по журналистика, които се явиха вчера на изпит в Софийския университет. Зрелостниците трябваше да пишат по темата „Лесни пари“, която беше изтеглена от кандидат-студентката Виляна Панталеева. Преди старта на изпита бяха показани и още две контролни теми - „Пътят на Европа” и „Победи и загуби”. 427 кандидат-студенти бяха подали заявления за писменото препитване по журналистика. Виляна Пантелеева, която изтегли темата, пък я определи като най-добра от трите. „Писах за живота след абитуриентския бал как много студенти се отказват от мечтите си, защото трябва да се издържат сами. После, като започнат работа, прекъсват образование и виждат, че да изкарваш пари е лесно и става без висше образование“, коментира момичето.

Виж повече

София иска да мести виетнамските общежития в държавен имот, информира СЕГА. Столичната община иска от държавата да й осигури свободни терени или сгради, където да бъдат преместени живеещите хора в т.нар. виетнамски общежития в район "Красна поляна". Разговорите обаче тепърва започват, а изселването на хората ще е поетапно и ще отнеме няколко години. Десет опасни блока, в които живеят 364 семейства, трябва да бъдат съборени. Преди това обаче кметството трябва да намери подслон за тези хора. Нито от "Московска" 33, нито от районната администрация се ангажират с конкретни срокове кога може да започне и да приключи бутането на опасните сгради. Междувременно преди дни жителите на столичния район отново блокираха ключово кръстовище в квартала си с искане за пореден път окаяните сгради, чиито обитатели са предимно роми, да бъдат съборени. Протестиращите искат още ясен срок, в който това ще се случи.

Виж повече

Храмове и пътища под стража за Великден, отбелязва ТРУД.  Полицаи и пожарникари ще дежурят усилено до православните храмове в празничните дни у нас. В страстната седмица са планирани операции на КАТ за скорост и алкохол. Текат проверки в около 1400 манастири и църкви преди великденските богослужения. Най- честите нарушения са свързани с недостиг на уреди за пожарогасене и осветление за евакуация. Засилено полицейско присъствие ще има по международните и главните пътища, при входно-изходните артерии на столицата и други градове. Всяка година за 4-те великденски дни стават по 80-90 катастрофи, при които загиват 15-20 души, а ранените са над 130.


Деца от Хитрино отдъхват в Смолян, съобщава в друго заглавие ТРУД. По покана на кмета на Смолян Николай Мелемов в града пристигнаха 28 деца от пострадалото шуменско село Хитрино. Сега домакините поемат всички разходи по пребиванието, нощувките, храната и развлеченията на децата. „След този стрес и ужас, който са изживели и децата е добре да се възстановят и да сменят обстановката“, казва Мелемов. Хитринската група е с деца на възраст от 8 до 15 години, ще гостуват до 12 април. Децата ще посетят Планетариума, музеят „Стою Шишков“ и Плувния басейн. Организиран им е поход до Каньона на водопадите, посещение на пещерата „Ухловица“, крепостта Калето и Агушевия конак в Могилица.

Виж повече

Харчим 1,2 млрд. лв. годишно за пътувания, отбелязва СТАНДАРТ. Българите дават все повече пари за пътувания в чужбина. А родните хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи. През 2016 г. за пътувания в страната и чужбина българите са похарчили общо 1,279 млрд. лв, сочат данните на НСИ. От тях само 100 млн. лв. са били за професионални пътувания.

Студентка кара от мотопед до самолет, научаваме от ТРУД. Общо 16 свидетелства за правоуправление на най-различни машини притежава четвъртокурсничката от специалност “Авиационна техника и технологии” в пловдивския филиал на Технически университет-София Стилияна Бакалова. Дългият списък от свидетелства за управление, които тя е защитила до момента, включва следните категории: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. Или казано по-просто, Стилияна Бакалова може да кара мотопед, мотоциклет, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке и трактор, а от 2014 г. започва да учи и за пилот. Тя е натрупала над 180 часа летателен стаж и в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL (A) – Commercial Pilot license, което означава, че след вземането на изпитите ще има право да управлява самолети, извършващи търговска дейност.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦСКА София избра изпълнител за строежа на новия си стадион

Главболгарстрой ще извърши реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщиха от ЦСКА София. "Червените" обявиха, че са подписали договор с една от водещите строителни компании, която трябва да извърши основната част от строежа на новия стадион за около една година. Според плановете стадионът с обновена паркова среда трябва да бъде изцяло завършен..

публикувано на 19.09.24 в 16:25

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 14:14
Министърът на образованието Галин Цоков

Тестват с електронни устройства уменията на деветокласниците по природни науки

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 13:05

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Пожар във влака София-Варна, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива.  Движението по линията беше спряно за около един час.  Огънят в локомотива е угасен, той не се е разпространил във вагоните на влака. Екипът на..

публикувано на 18.09.24 в 18:25

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:59

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:43