Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Швейцария дарява на България над 8 тона оборудване и материали за нуждите на противопожарната ни охрана и на гражданска защита, съобщава ТРУД, позовавайки се на посолството ни в Берн, което е организатор на дарителската акция. Дарението се предоставя от швейцарската Федерална служба за гражданска защита на населението и от Службата за гражданска защита на кантона Базел, от чийто склад вчера е потеглил натовареният с дарението камион. Компресори, моторни помпи и триони, къртачи и шлангове са само част от оборудването.

Виж повече

1 милион българи ще се качат на пътя днес и утре, предупреждава СТАНДАРТ. Толкова по данни на КАТ ще бъдат нашенците, които ще тръгнат да празнуват Великден извън населеното място, в което живеят. „Пътуването днес е желателно да се прави или след 19 часа, или още към 13 часа. В останалото време трафикът ще бъде изключително тежък“, посъветваха от КАТ. Въпреки съветите от КАТ се готвят да отворят допълнителни ленти към входовете на трите магистрали, както и към останалите основни артерии в страната. Натоварено се очаква да бъде движението и в събота вечерта, когато много хора ще тръгнат да посрещат Великден в някои от големите манастири.

Виж повече

Цял град се премести в София за година, изчислява МОНИТОР. 18 397 души са се преселили в столицата през миналата година, става ясно от данните на Националния статистически институт за населението и демографските процеси през 2016 г. Броят на новите софиянци се равнява приблизително на населението на цял град като Гоце Делчев или Свиленград. Според данните на НСИ във вътрешната миграция у нас са участвали общо 96 014 нашенци. Най-активни в преселението в рамките на страната са лицата между 20 и 39 години, следвани от младите българи под 20 години. Най-често вътрешните мигранти сменят адреса си от град в друг град – 44,4%. От селото към града пък са потеглили близо 24,7% от пресилилите се в рамките на страната. Около една пета обаче от вътрешните мигранти са направили тъкмо обратното, като са сменили адреса си от град към село.

Виж повече

Парното „събира” разведени, гони ги за сметките, пише МОНИТОР. Столичното парно нерядко завежда дела и срещу двамата бивши съпрузи за неплатени сметки, независимо че партидата се води само на единия от тях, според съобщение на Федерацията на потребителите в България. Константин Павлов, експерт във федерацията, дава пример: Жилището е присъдено на жената с детето, а те завеждат дело срещу мъжа, който не обитава имота и няма нищо общо с него. „Топлофикация” вместо да си направи труда да провери кой обитава имота и действително ползва енергията, произволно дава на съд. Понякога съди и двама бивши съпрузи с надеждата все някой от тях да се окаже ползвател.

Виж повече

Здравната каса въвежда нови правила за химиотерапията, информира СЕГА. На болниците вече няма да се превеждат пари за флакон от даден препарат, а ще се плаща на дози. Целта е да се пестят пари, като според НЗОК разходите за химиотерапия ще паднат с до 1.5 млн. лв. месечно. Още не е ясно откога точно ще е в сила новата система, тъй като тепърва работна група ще прави "задълбочен анализ" "в срок от един месец". В момента на пациентите се влива назначената доза от флакон препарат, а остатъкът се изхвърля, тъй като някои от медикаментите нямат голяма трайност. Идеята е парите, които НЗОК плаща, да са за доза, т.е. болниците да имат интерес да използват и остатъка и да го разпределят за друг болен. Дозите са изчислени според средното тегло на населението - 81 кг за мъжете и 67 кг за жените.

Виж повече

Учителите избират практическите обучения, отбелязва СЕГА. Как да се повиши мотивацията за учене, какви интерактивни методи могат да се използват в клас, как се прави самооценка и се управлява качеството на обучителния процес. Това са най-предпочитаните от учителите програми за квалификация, показват данни на дирекция "Квалификация и кариерно развитие" в просветното министерство. Въпреки различията при избора на съдържание обаче педагозите си приличат в едно - всички предпочитат практически ориентираните обучения.

Виж повече

„Щастливеца” е гръмогласна сатира на уродливата политическа реалност, коментира СЕГА по повод премиерата на спектакъла в Сатирата. Още не е избледнял споменът ни от превъплъщението на Иван Бърнев в застреляния по погрешка Алеко Константинов в пиесата "Рицар на светия дух" на Боян Папазов, която Маргарита Младенова постави навремето. Сега пък пред изпитанието да влезе в кожата на създателя на "Бай Ганьо" се изправя Калин Врачански. Нему е поверил ролята Здравко Митков, режисьор на премиерния спектакъл "Щастливеца".

Стройно композиран, спектакълът съчетава документалистика и автентичен художествен пласт (откъси от "Бай Ганьо у Иречека", "Бай Ганьо прави избори", фейлетона "Страст"). Сърцевината му обаче са дълбоките прозрения на Руси Божанов за българската народопсихология, които звучат от сцената на богат афористичен език. Търсени са не прототипите, а съвременните проявления на байганьовщината.

С драматургичната творба на Руси Божанов се отбелязват 60-ият юбилей на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и 120 години от смъртта на неговия патрон.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦСКА София избра изпълнител за строежа на новия си стадион

Главболгарстрой ще извърши реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщиха от ЦСКА София. "Червените" обявиха, че са подписали договор с една от водещите строителни компании, която трябва да извърши основната част от строежа на новия стадион за около една година. Според плановете стадионът с обновена паркова среда трябва да бъде изцяло завършен..

публикувано на 19.09.24 в 16:25

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 14:14
Министърът на образованието Галин Цоков

Тестват с електронни устройства уменията на деветокласниците по природни науки

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 13:05

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Пожар във влака София-Варна, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива.  Движението по линията беше спряно за около един час.  Огънят в локомотива е угасен, той не се е разпространил във вагоните на влака. Екипът на..

публикувано на 18.09.24 в 18:25

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:59

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:43