Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.
Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.
Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.
Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.
Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет подкрепи всички предложенията за подобряване на условията за диагностициране и лечение на пациентите в София. На днешното си заседание СОС ще гласува дали да се отпуснат средства за покупка на апаратура и ремонти в общински лечебни заведения за над 2 млн. лева. Университетската Първа МБАЛ "Св. Йоан..
През днешния ден ще преобладава слънчево време с разкъсана висока и средна облачност. Мъгливо ще се задържи в западната част на Дунавската равнина, докато видимостта в останалите райони около обяд ще се подобри, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб източен вятър, а в източните райони и временно умерен от югоизток...
Тази седмица в студиото на "Форум" водещият Лъчезар Христов разговаря с икономиста Георги Вулджев и журналиста Едуард Папазян. Темите в предаването днес са: Провал на шестия опит за избор на председател на Народното събрание - Усещам, че ДБ ще "гласува с отвращение" при следващото гласуване за председател на НС, коментира Едуард..
Трима от пет са музикантите от група Free 4 ALL , които бяха гости на екипа на предаването “Добър вечер, София“ - Тодор Бакърджиев-тромпет, Светослав Миланов – ел.пиано, Георги Попов - перкусии. В групата започнали трима, но разширяващите се музикални търсения на тримата, довели до необходимостта да търсят и нови членове. Днес са петима и не..
Чувството за принадлежност към дадена компания, новите взаимоотношения между работодател и служители, както и най-ценните фактори, с които работодателите задържат своите служители в компаниите си, са само част от темите на еднодневен форум в София. Темата за ангажираността винаги е номер едно в различни конференции. Този път решихме да се фокусираме..
За 12-а поредна година кампанията „Килограм доброта“ на Българска хранителна банка ще подкрепи хора в нужда от цялата страна. Инициативата ще се проведе тази събота и неделя в София. Събраните дълготрайни хранителни продукти ще бъдат използвани за подпомагане на над 60 000 възрастни хора и деца. “В предстоящия уикенд разчитаме на добро време навън,..
Конференция на тема "Виненият образ на България идентичност и послания" и следващо я винено изложение "DiVino" ще се проведат в един ден. Повече за тях пред БНР-Радио София разказа Емил Коралов от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), организатор на конференцията. "Това е форум за българското вино, в който участват..