Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които се лекуват в ЕС за сметка на здравната каса, надзорният съвет на НЗОК обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, сочи стенограмата от заседание на надзора, проведено на 19 март, информира СЕГА. Идеята на надзорниците е за разрешение на лечение в чужбина занапред да се изисква становище от поне двама национални консултанти, че то не може да се проведе у нас, както и да се проверява дали за това лечение пациентът има паралелно и отворена дарителска сметка. Според директивата на ЕС за трансгранично здравно обслужване осигурените имат право техният фонд да им плати лечение в друга страна в ЕС, когато собствената им държава не може да им го осигури - заради липса на апаратура, технология или развити медицински практики, или заради прекалено големи листи на чакащи. Дали това е така, преценяват националните консултанти или шефовете на научни дружества.

39000 учители ще излязат в пенсия в следващите 8 години, разказва МОНИТОР. Това показват данни на Българския синдикат на учителите. В същото време университетите подготвят 20 000 кадри, заяви председателят на профсъюза Янка Такева на конференция „Подкрепа на младите учители като и инструмент за качествено образование”. В началото на миналата година 7000 от преподавателите вече бяха навършили нужните им 61 години, за да излязат в заслужена почивка. Година по рано от тази възможност са се възползвали около 12 000 души.

Средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева, обеща министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от  ТРУД. Той участва в международната конференция “Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование – привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието”. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Вълчев припомни, че в момента минималната основна заплата за длъжностите “Младши учител” и “Учител” е 760 лева. Очаква се до 2021 г., тя да достигне над 1250 лева. Предвижданията в образованието на ресорния министър са допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата. Вълчев определи като особено тревожен недостигът на учители по физика и по математика. Той обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирани от МОНИТОРОказва се, че от инспектираните през 2017 г. общо 5597 везни за 817 или 14,6% е установено, че не отговарят на законовите изисквания. 261 измервателни уреда пък не са разрешени за използване за търговски плащания. 545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от извършена проверка, а за 11 броя са открити други несъответствия с изискванията на Закона за измерванията и приложимите наредби, като техническа неизправност и неправилна употреба. С всяка изминала година обаче нарушителите се увеличават.

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице, съобщава СЕГА. Проверката е започнала тези дни, след като стана публично известно, че депутатът е продал през април 2016 г. своята фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат. От НАП твърдят, че миналата година са атакували сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП може да поиска прехвърлителни сделки да бъдат обявени за недействителни, ако те се извършат след започнала ревизия, която впоследствие установи задължения към бюджета. Тази възможност съществува от години, но както стана ясно от последната пресконференция на НАП, едва напоследък се прилага по-сериозно.

Върховната  административна прокуратура установени 60 наредби с текстове, противоречащи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и  Закона за общинската собственост (ЗОС), пише МОНИТОР. Сред противоречащите на закона текстова са назначаването на директори на общински предприятия от общинския съвет вместо от кметовете, ограничаване на регистрите за служебно ползване и това че не са предвидени отделни регистри за търговските дружества с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които участва общината. Прокурорите са направили проверка по реда на надзора за законност на Наредби за реда за упражняване на правата на собственик на общините в търговски дружества и общински предприятия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11