Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

В болниците изписват на пациентите антибиотици без нужда, за да не прихванат някоя вътрешноболнична инфекция, обяснява МОНИТОР. Така се процедира с не по-малко от 60% от хоспитализираните от първия до последния ден на клиничната пътека. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Думите му реално означават признание за неправилна свръхупотреба. От изявлението му стана ясно, че в последните три-четири години цефалоспорините – антибиотици от трета генерация, са поевтинели много и затова те се употребяват дори в случаите, когато трябва да се ползват такива от първа генерация. Пак в последните години в болниците са се появили много щамове, които не са чувствителни, тъй като в хирургиите започна да се прави профилактика точно с цефалоспорините, които са от трета генерация.

Читалищата в София ще бъдат проверявани за дългове към общината, пише МОНИТОР. Това стана ясно на заседанието на образователната комисия към Столичния общински съвет. Причината за проверката са читалищата "Цанко Церковски" и "Петър Берон“ в центъра на столицата, които ползват помещения частна общинска собственост, но са заплашени от закриване заради неплатена еднократна такса на общината. Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов поиска отмяна на решение от 2012 г., с което СОС е дал безвъзмездно право на ползване от двете читалища на помещения, които са частна общинска собственост. За да ги ползват, ръководствата им е трябвало да платят еднократно по около 4000 лева на общината.

За близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв., информира СЕГА. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба се регистрира от игрите с търкане на билетчета. "Ако през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия е оценен на 3.5 млрд. лв., то платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв. При огромните печалби в хазарта платените данъци за 2016 г. са 177 млн. лв.", показва анализ на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който цитира данни от системата Amadeus на Moody's. Пред в. "Сега" Безлов обясни, че анализът на данните показва агресивно и бързо разрастване на пазара на хазартни игри в България. Според справката в Amadeus в България са регистрирани 1327 компании, които се занимават със залагания и хазарт. 

Българският бизнес в странство развива от проекти за информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през техническо оборудване до храни, водоснабдяване и пътно строителство, съобщава МОНИТОР. Наши компании доставят телевизия и интернет по света, други изхранват американци, а трети помагат на полицаите в Индия да хващат престъпници с мобилни приложения. Трудно е да се каже колко са инвестициите на българския бизнес в чужбина. Често предприемачите контактуват с търговските ни аташета при първоначалните си контакти в чуждите държави. След това вече, стъпили уверено на пазара, „забравят“ за нашите представители.

За първи път гръцки агнета ще ядем в България, вместо родните фермери да продават продукцията си в южната ни съседка, разказва ТРУД. Причината за това е, че цените на агнешкото у нас са по-високи, отколкото в Гърция. Тази пролет агнетата се изкупуват от родните ферми на цена между 5.50 и 6 лв. за килограм живо тегло. А в Гърция цените на живо тегло са паднали до 2,20 евро на килограм. Затова конкуренцията между родни и гръцки агнета на нашия пазар е огромна. Дни преди Великден в българските ферми има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението за празниците. Стопаните са в готовност и за износ на животни, твърди Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. В момента се забелязва увеличено търсене на българска стока. „Вкусовите качества на нашето месо са много по-добри от вносното. Купувачите у нас знаят това и предпочитат родното производство. Не сме против вноса, но настояваме на етикетите в магазините да е отбелязано откъде е месото – дали е от България, от Румъния или от Нова Зеландия“, обясни Бойко Синапов.

Предвижданите по-високи изисквания за така наречените ведомствени бензиностанции, които зърнопроизводителите ползват, ще бъдат оттеглени от предлаганите промени в Закона за горивата, пише СЕГА. Това стана ясно вчера след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Румен Порожанов с представители на бранша. След срещата фермерите обявиха, че отменят насрочените за днес протести. Те предвиждаха да изпратят трактори и комбайни да зареждат на обикновените бензиностанции, за да демонстрират безсмислието на нормативните промени.

Полските яйца са по-търсени от българските за Великден, заради белия им цвят. Това заяви Димитър Белоречки, председател на съюза на птицевъдите в България, цитиран от ТРУД. „Яйцата внос от Полша са с бели черупки – по това може да ги различите от българските. На опаковката също трябва да има надпис PL”, коментира той на въпрос как да познаем вносните яйца на външен вид. На пазара може да срещнем и румънски яйца, но в по-малки количества. По думите на Белоречки българският потребител не избира яйцата по произход, а гледа основно цената. „Стойностите на яйцата преди празника са балансирани, няма осезаемо поскъпване“, уточни той и допълни, че преди седмици полските яйца са били по-скъпи от българските, но в момента цените са еднакви. „За празника в България се купуват 30 милиона яйца, а според статистика през 2017 г. сме произвели 1,2 милиарда за консумация, от тях 162 милиона са изнесени за чужбина“, коментира председателят на съюза на птицевъдите в България. Според Белоречки българските яйца са по-добрият избор, защото кокошките ни са задължително ваксинирани против салмонела.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11