Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

БУДИТЕЛИ

Днес ще се състои церемонията по връчването на наградите "Будител на годината", които се присъждат на родолюбиви българи, живеещи в България и чужбина. Организатор на кампанията през 2018 г. е Българското национално радио. Номинираните са Анимари Димитрова и Златко Златков от сдружение "Русаля", Биляна Савова, която помага на хора, на които е поставена диагнозата множествена склероза, екипът на "Българите, забравените постижения" - Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев, екип "Студио Змей" -  създаващ българската алтернатива на анимационните филми за супергерои, Захари Карабашлиев, който основава фестивала "Варна лит", оперната певица Ина Кънчева, Мартин Ганев от "поляна.бг", който се завръща от чужбина и се занимава с биоземеделие, Мартин Граховски, израснал в Канада, автор на поредицата "3 минути България". Най-възрастният номиниран е френският гражданин проф. Минко Балкански с неговия "Национален институт за образование", Михаил Стефанов, с проекта си "Мини машини", насочен към децата. Най-младият номиниран е влогърът и студент по режисура Крис Захариев, който осъществява проекта "Да се изгубиш нарочно" и показва красотата на най-затънтените кътчета на България.

БУДИТЕЛИ

Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и „Кантус Фирмус” присъждат ежегодно на 1 ноември, годишните Национални награди „Кристална лира“ за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство. В 17 категории, 76 постъпили предложения, 54 номинирани от жанровите комисии ще се състезават за лауреатския приз и за статуетката „Кристална лира“.

БУДИТЕЛИ

За четвърта година Литературен клуб „Перото” ще връчи годишните си награди. Церемонията е от 18.30 часа на 2 ноември, като своеобразно продължение на Деня на народните будители. От 2015-та година насам наградите, организирани от НДК, Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“, се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас. 


ИЗЛОЖБА

Столична библиотека ще отбележи 1 ноември - Деня на народните будители с две събития - изложба и представяне на книга. От 18.00 ч. в Мраморно фоайе на библиотеката ще се открие изложбата "Нестор Марков - будителят". Събитието ще бъде съпроводено с представяне на новоизлязлата книга "Щрихи от две епохи. Нестор Марков - писма и спомени" от Мария Ловджиева, изд. "Стилует". Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 14 ноември в Галерия "София" на Столична библиотека. Входът е свободен.

БУДИТЕЛИ

Регионалният исторически музей - София ще отбележи Деня на народните будители (1 ноември 2018 г.) с тържествена програма. Тя се посвещава на Йорданка Филаретова и 175 години от нейното рождение. Началото е в 11:00 ч. в централното фоайе на музея.

ТЕАТЪР
Със спектакъла "Антихрист" по едноименния роман на Емилиян Станев "Нов театър - НДК", в партньорство със Столичната община - отдел "Култура", ще отбележи Деня на народните будители - 1 ноември. Най-новото представление в програмата може да се види и на 17 ноември - в Нощта на театрите. Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев. Участват актьорите Елена Петрова, Любомир Ковачев, Ники Сотиров и Веселин Калановски.

МУЗИКА
В зала 1 на Националния дворец на културата от 20.00 ч. започва концертът на ливанския цигулар от арменски произход Ара Маликян в рамките на турнето му "Невероятното пътешествие на една цигулка".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11