Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарът Сандра Алексиева: Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш

Сандра Алексиева
Снимка: личен архив

Тя е красива и лъчезарна, заредена с много енергия и позитивни емоции. Родена е, за да бъде щастлива, а кухнята е голямата й любов. Така можем да опишем Сандра Алексиева -  кулинарен блогър, създател на популярния сайт „1001 рецепти“ и водещ на онлайн кулинарно предаване „Вкъщи със Сандра“.


„Занимавам се с кулинария от 12 години и съм сготвила и изяла 4 хил. рецепти.Човек още от ранна детска възраст може да усети призванието си и това, което е близко до сърцето му. Въпреки че имах забрана от родителите ми да включвам фурната и да използвам нож, докато не навърша 18 години, още в 4-и клас аз вече активно готвех българска кухня - пълнени чушки, сарми, капама.Това е хобито, което мога да практикувам до края на живота си, без да ме отегчи и без да ми дойде до гуша от него. Кулинарията е изкуство, в което постоянно има иновации“

Сандра е създател на популярния кулинарен сайт „1001 рецепти“, в който можем да намерим над 4 хил. предложения за ястия, със снимки и подробно описание как да ги сготвим. Над 1000 кулинарни статии правят уеб сайта още по-интересен, а кулинарен съновник се заема със задачата да ни обясни значението на ястията, които сънуваме. Съвсем скоро Сандра ще ни зарадва и с кулинарен хороскоп.

„Освен с уеб сайта, се занимавам и с правенето на едно кратко и много сладко онлайн предаване, което се нарича „Вкъщи със Сандра“. Предаването се снима в моя дом. Винаги съм мечтала за голяма, удобна и практична кухня, в която да има достатъчно място за няколко камери, за да снимаме предаване. Колегите ми преди гледаха доста недоверчиво върху тази идея, а днес всички сме щастливи, че я осъществяваме така успешно. Готвейки пред камерата, но вкъщи и по пантофи - няма как да се чувствам по-комфортно.“

Българинът готви най-често традиционни за нашите земи блюда като например мусака, пълнени чушки, боб чорба, сирене по шопски, показва статистиката на сайта „1001 рецепти“. А също и нещо много интересно - 50% от търсещите рецепти онлайн са мъже.

„Нашите рецепти са много повече от български, защото те са адаптация на съседните кухни. Заимствали сме много от ориенталската кухня, идеи от Турция и Гърция и дори сме ги направили по-добри. Българската кухня е много богата на вкусове и аромати, мазничка е, но не прекалено и е изключително интересна.“

Но най-важната рецепта от всички е тази на щастието:
„Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш. Когато човек казва „да“ само на неща, които му идват отвътре, животът му може да е много по-пълноценен. Когато теглиш чертата, не е важно да си просто успешен, просто да имаш пари или да си здрав. Важното е да си кажеш - да, щастлив съм. А любовта - тя е всичко за мен.“

Съвсем скоро нашата гостенка Сандра Алексиева ще стартира и най-новия си проект, който се нарича „Chef at Home“. Той представлява услуга, в която хората могат да си избират рецепта онлайн, да селектират определен час, брой порции и да поръчат продуктите за нея. Екипът на „Chef at Home“ ще изпрати всичко необходимо за избраното ястие в кутия, а продуктите ще са абсолютно подготвени - измити, обелени, нарязани, овкусени. В кутията ще има и лично писмо към всеки потребител, което ще му покаже правилните стъпки към вкусните обяд или вечеря. Идеята на проекта е да насърчи младите хора да готвят без страх, да замени некачествената и нездравословна кухня, да доставя храна без оскъпяване, и не на последно място - да запази традицията на българските гозби.

Как се готви пред камера, кои са най-важните елементи при приготвянето на десерт и още сладки и солени истории от Сандра - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гиргина и Пламена Гиргинови

Вкусът към бароковата музика и публиката ѝ се възпитават

Гиргина и Пламена Гиргинови, възпитанички на Детския радиохор, за предстоящите си изяви и барокови концерти: "Сезонът бе изключително интензивен и под знака на педагогически успехи, и с концерти. (Гиргина) Вървя по нейните стъпки. (Пламена) Първата проява сега е в петък 20, в музея "Борис Христов" (подробности в звуковия файл). В последните години..

публикувано на 15.06.25 в 12:03

Човешкият талант е нещо необяснимо

Георги Тошев за "Деня на Парцалев": "В живота на всеки един от нас има незабравими. Добрата новина са многото млади хора в залите, където представяме филма и книгата за Парцалев. В живота му има много щастливи и тъжни моменти.  Пътуването ми в живота на Парцалев започна преди 6 години, благодаря на Татяна Лолова и Стоянка Мутафова, които го наричаха..

публикувано на 15.06.25 в 11:25

Петър Пондев: наричам работата си експеримент

„ Берлин. Порто. София “ е визуален дневник на едно артистично пътуване – през градове, материали и лични трансформации. В новата си изложба Петър Пондев представя серия от картини създадени чрез тъфтинг - техника – колкото старинна, толкова и набираща популярност в момента: "Преди няколко години реших да напусна Берлин след 11 години там. Търсех нов..

публикувано на 15.06.25 в 10:53

Билките - опърничави, хитри, благи

В навечерието на Еньовден семинар по холистична медицина „Лечебните билки и влиянието им върху здравето“ с Анна Илиева разкрива влиянието им за човешкото здраве: "В детството си научих за прадядо си, известен билкар в Северна България. В някакъв момент започнах да се занимавам с билки. В цял свят от 30 години се възражда интересът към билките. Много..

публикувано на 15.06.25 в 09:54

Софийски разкази - Сточна гара

Здравко Петров от "Исторически маршрути" разказва историята на Сточна гара, а и на Централна гара. Какво налага строежа ѝ в края на 20-те и какво е интересното на сградата ѝ? Как повлиява тя на околните квартали, както и новопостроената гара Подуене? Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" пък говори за т.н. "Вехтошарски пазар". Коя е тя..

публикувано на 14.06.25 в 16:00
Лондонското евангелие

Адресите на любовта - цар Иван Александър и еврейката Сара

Коя в действителност е главната героиня от Вазовата пиеса “Към пропаст”. Наистина ли любовта на цар Иван Александър към еврейката Сара му е повлияла толкова пагубно, че той губи държавническия си разсъдък? Бракът им е  възприеман и оценяван като безпрецедентен случай в династичната история на България и Средновековна Европа. Всъщност това  е една от..

публикувано на 14.06.25 в 14:00

България като остров на надежда и възможност

Мобилното студио на Радиокафе е на събитието " България на пет океана " - в ИЕЦ от 11 до 17:30: Започваме с Валерия Джукич , оперативен директор и модератор на образователен панел: "Борим се страната да стане по-добро място за стартъпи, дълбоко сме убедени в това. Фалирали сме много компании - без грешката няма как да се научиш. Има възможности..

публикувано на 14.06.25 в 09:52