Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната академия "Г. С. Раковски" – от царско време до днес

| обновено на 19.03.19 в 13:10
В днешното издание ще се отправим на разходка до Военната академия „Г. С. Раковски”.

През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и потенциал, огнище на военни знания, символ на националната военна наука,  академия "Г. С. Раковски" безспорно е най-важната  военнообразователна институция у нас, където през годините се подготвят хиляди висококвалифицирани офицерски кадри. Може би малцина са запознати с факта, че от 2001г. с акт на Народното събрание академията започва прием и на цивилни студенти. Но през 1912 г. осъществяването на всичко това е било просто мечта. Каква ни разкрива историята? Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия от ноември 2016г., разказва, кога е построена тя.

"В условията на извършващите се в началото на миналия век реформи и модернизация на българската армия, необходимостта от офицерски кадри с висше образование става все по-силна.На 12 декември 1911 г. докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І и след гласуване, на 20 април с указ № 26 царят утвърждава Закон за Военната академия.... Двете балкански войни от 1912-1913 г. отлагат откриването на академията до 4 януари 1915 г., когато учебната година започва при голяма тържественост. Но и тогава слушателите не успяват да завършат своето следване. Причината е започналата Първа световна война... На 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 на Военната академия се дава името на патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски".

Дълга и изпълнена с премеждия е историята на Военна академия "Г. С. Раковски". Комплексът разполага с доста исторически сгради, а също така и с разпознаваемата за всички българи ограда изградена от цеви на пушки. Тя е паметник на културата. В този си вид е изградена през 1934г., като са използвани 1895 цеви на пушки "Крънка" и "Бердана", с които българската войска е воювала по бойните полета във войните за национално обединение.

От няколко години достъпа за гражданите до Военна академия "Г. С. Раковски" е свободен. Генерал Груди Ангелов разкрива какво можем да видим ако посетим този храм на българското военно дело и ни обяснява паметник на културата ли е самата академия или не?

Чуйте повече от разговора с генерал-майор Груди Ангелов.
Снимките са на Иван Иванов, Военна академия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София". Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе . Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа , а автор и водещ ще бъде Катя Зографова . Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе..

публикувано на 03.07.24 в 10:18

Протест на фармацевти, в София за два часа спират работа по-малките обекти

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Призив за бързо въвеждане на депозитна система внасят в МОСВ екозащитници

Доброволци на екологично сдружение "За Земята" се събират днес в 8:30 ч. пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат призив за бързо въвеждане на депозитна система у нас. Ще има змей от бутилки, кенчета, банкноти, който символизира огромната ежедневна загуба на рециклируеми материали и обществени средства поради неефективното..

публикувано на 03.07.24 в 07:20

Приятно топло, в София – около 24°

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, в Югоизточна България –..

публикувано на 03.07.24 в 07:15