Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България:

С даряването на храна в мюсюлманството може да се преодолее слабостта към материалното

Байрам
Днес в „Радиоприемница“ разговаряхме за храненето в исляма. За да разберем какво е мястото на храната в тази религия, какво са навиците и правилата, мотивите за въздържание и присъствието определени храни при някои ритуали, поканихме Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България.

 

„В ислямското разбиране, във философията на исляма, храната и водата са част от богослужението на човека, тъй като човекът е създаден да служи на Всевишния. Не заради това, че Всевишния има нужда от неговото служене, а защото самият човек изпитва необходимост за това. Храната и водата са средства, които ще му дадат тази възможност - да служи пълноценно на своя създател“, разказа Ведат Ахмед.

Той посочи още, че в тази връзка е важно, когато човек се храни и се препитава с благата, дадени от Всевишния, да благодари на този, който ги дава, на дарителя на благата. Благодарността се изразява още в началото на храненето, както и когато се пие нещо.

Заедно с подхранване на тялото, човек трябва да подхрани и своята душа, защото човек освен физическа има и духовна същност.

Ако човек се храни само с гозби, без да вложи духовност, ще бъде силен и як, но главата няма да работи както трябва, сърцето му няма да чувства така, както е необходимо, затова е много важно човек да внимава какво и как яде.

Ведат Ахмед разказа, че при мюсюлманите съществената част на молитвата е в края на яденето, тогава се прави „молитва за софрата“ и се благодари на Всевишния и на тези, които са допринесли за организирането за тази софра,  иска се прошка и се отправя молитва за извършване на праведни дела и добрини.

Той поясни, че душата е най-съществената част от човека, но без тялото духът не може да съществува на този свят, затова е необходимо и тялото да бъде обгрижвано.

Ведат Ахмед допълни, че ислямската религия следва един среден път в това отношение, без да игнорира духовната същност, но без да игнорира и физическото естество на човека.

„Много наши богослужения имат отношение и пряко към храненето. Някои богослужения са свързани с определени гощавки и храни“, каза Ведат Ахмед.

Знанието за значението на тези храни мюсюлманите черпят от Корана, но преди другите храни е а курбанът, най-големият мюсюлмански празник е всъщност е Курбан байрам.

Ведат Ахмед

Ведат Ахмед обясни,че тогава се колят определени животни, които са добре нахранени, не куцат и нямат здравословни проблеми. След като се заколят, се споделят с близки, приятели, съседи, мюсюлмани и немюсюлмани. Това се прави, за да се сближат индивидите в обществото и индивидите със създателя.

Ведат Ахмед  разказа още, че понякога човек пропуска някои задължения, или има някои недостатъци, които могат да се компенсират с нахранване на бедните.

„Всеки човек има слабост към материалното, а тя е може да се премахне чрез даряване и помагане.

Така човек съчувства на хората около себе си и ще изгради у себе си добри морални качества“, посочи Ведат Ахмед.

Хранителните продукти, които са важни за мюсюлманите, са фурмите, маслините и смокините, които се споменават в Корана. Там се отбелязва и значението на пчелите и меда – за човешкия организъм и за неговата духовна чистота.

От значение е и халвата, която е символ на споделянето на мъките и радостите. Хлябът и солта са също на особена почит, затова и продължава традицията в четвъртък срещу петък, както и в неделя срещу понеделник, да се раздават мекици.

В деня преди байрама, когато се приема, че се опрощават греховете, се раздават питки, които символизират хляба. Шербетът пък, познато и като райско питие, също е на почит и символизира достойнство, уважение, а в някои дворци се е сервирал само на висшестоящите.

Защо определени храни са забранени, какви са другите ритуали, свързани с храна, трудно ли е да си мюсюлманин и да спазваш писаните правила – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архитект Богдана Панайотова

"Форум", 05.11.25: Поисканата оставка на арх. Богдана Панайотова

В сряда, гости в предаването “Форум” бяха Георги Проданов - политолог в НБУ, и Тодор Терзиев - завършил Международен бизнес и мениджмънт с профил финанси и маркетинг в Хага. Заедно с водещия на предаването Лъчезар Христов обсъдиха следните теми:  Организациите на работодателите бойкотираха Тристранния съвет за социално сътрудничество с..

публикувано на 05.11.25 в 19:15

Евакуирани са обитателите на пропукания блок в столичния кв. "Хаджи Димитър"

Пропуканият блок в столичния квартал "Хаджи Димитър" вече е необитаем. Днес изтича срокът, в който и последните останали в опасната постройка собствениците на жилища, трябваше да изнесат покъщнината си, за да се пристъпи към действия по укрепване на сградата. "Към днешна дата, понеже изтича срокът, който бяхме дали за евакуация, в края на деня ще..

публикувано на 05.11.25 в 17:25

Richard Manta ProJect с дебютен концерт в София

Ричард Мантарлиев представи своята група Richard Manta ProJect  и разказа за дебютния им концерт в София, който ще бъде на 6 ноември. Групата ще представи своя албум “Rise Up“ , както и музика, която не е включена в албума, но е съвсем наскоро създадена. Ричард е композитор и текстописец в групата, следват го Радослав Паунов – бас, Рад Юруков..

публикувано на 05.11.25 в 16:47

Липсва намеса на държавата в развитието на туристическия сектор

На 2 декември Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи за 30-и път своите Годишни награди. Отличията традиционно ще наградят усилията на най-добрите в туризма – хотели, ресторанти, мениджъри, инвеститори и общини с принос в развитието на сектора. “По традиция от 1996 г. организираме отличаването на най-добрите хотели,..

публикувано на 05.11.25 в 16:46
Албена и Павел Благеви

Албена и Павел Благеви изкачиха за трети път връх Агапурна в Хималаите

Семейният тандем пътешественици Албена и Павел Благеви изкачи за  трети път базовия лагер Анапурна -1 в Хималаите.  Те са активно, пътешестващо и покорило много върхове българско семейство, което живее в Юта  ( САЩ ) . Три пъти са правили в Хималаите различни преходи. "Започнахме от най-високото – базов лагер на връх Еверест,..

публикувано на 05.11.25 в 15:50

Мобилна изложба проследява историята на мината в Перник

Мобилна изложба "Градът на черното злато" проследява историята на мината в Перник и развитието на града. Експозицията е дело на РИМ - Перник и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя ще остане в музея до 17 ноември, след което ще гостува в Радомир. Изложбата включва уреди, инструменти и предмети, свързани с минното дело,..

публикувано на 05.11.25 в 15:37
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Бюджетът е еманация на политиката

В първия бюджет в евро за страната ни са заложени рекордни приходи и разходи. Очакваният дефицит в новия бюджет е 3%. Размерът на заложения нов дълг за догодина достига до 10,5 млрд. евро. Синдикати и работодатели вече изразиха резерви към финансовите разчети в бюджета за догодина, а по-рано днес се провали извънредното заседание на Националния..

публикувано на 05.11.25 в 15:11