Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България:

С даряването на храна в мюсюлманството може да се преодолее слабостта към материалното

Байрам
Днес в „Радиоприемница“ разговаряхме за храненето в исляма. За да разберем какво е мястото на храната в тази религия, какво са навиците и правилата, мотивите за въздържание и присъствието определени храни при някои ритуали, поканихме Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България.

 

„В ислямското разбиране, във философията на исляма, храната и водата са част от богослужението на човека, тъй като човекът е създаден да служи на Всевишния. Не заради това, че Всевишния има нужда от неговото служене, а защото самият човек изпитва необходимост за това. Храната и водата са средства, които ще му дадат тази възможност - да служи пълноценно на своя създател“, разказа Ведат Ахмед.

Той посочи още, че в тази връзка е важно, когато човек се храни и се препитава с благата, дадени от Всевишния, да благодари на този, който ги дава, на дарителя на благата. Благодарността се изразява още в началото на храненето, както и когато се пие нещо.

Заедно с подхранване на тялото, човек трябва да подхрани и своята душа, защото човек освен физическа има и духовна същност.

Ако човек се храни само с гозби, без да вложи духовност, ще бъде силен и як, но главата няма да работи както трябва, сърцето му няма да чувства така, както е необходимо, затова е много важно човек да внимава какво и как яде.

Ведат Ахмед разказа, че при мюсюлманите съществената част на молитвата е в края на яденето, тогава се прави „молитва за софрата“ и се благодари на Всевишния и на тези, които са допринесли за организирането за тази софра,  иска се прошка и се отправя молитва за извършване на праведни дела и добрини.

Той поясни, че душата е най-съществената част от човека, но без тялото духът не може да съществува на този свят, затова е необходимо и тялото да бъде обгрижвано.

Ведат Ахмед допълни, че ислямската религия следва един среден път в това отношение, без да игнорира духовната същност, но без да игнорира и физическото естество на човека.

„Много наши богослужения имат отношение и пряко към храненето. Някои богослужения са свързани с определени гощавки и храни“, каза Ведат Ахмед.

Знанието за значението на тези храни мюсюлманите черпят от Корана, но преди другите храни е а курбанът, най-големият мюсюлмански празник е всъщност е Курбан байрам.

Ведат Ахмед

Ведат Ахмед обясни,че тогава се колят определени животни, които са добре нахранени, не куцат и нямат здравословни проблеми. След като се заколят, се споделят с близки, приятели, съседи, мюсюлмани и немюсюлмани. Това се прави, за да се сближат индивидите в обществото и индивидите със създателя.

Ведат Ахмед  разказа още, че понякога човек пропуска някои задължения, или има някои недостатъци, които могат да се компенсират с нахранване на бедните.

„Всеки човек има слабост към материалното, а тя е може да се премахне чрез даряване и помагане.

Така човек съчувства на хората около себе си и ще изгради у себе си добри морални качества“, посочи Ведат Ахмед.

Хранителните продукти, които са важни за мюсюлманите, са фурмите, маслините и смокините, които се споменават в Корана. Там се отбелязва и значението на пчелите и меда – за човешкия организъм и за неговата духовна чистота.

От значение е и халвата, която е символ на споделянето на мъките и радостите. Хлябът и солта са също на особена почит, затова и продължава традицията в четвъртък срещу петък, както и в неделя срещу понеделник, да се раздават мекици.

В деня преди байрама, когато се приема, че се опрощават греховете, се раздават питки, които символизират хляба. Шербетът пък, познато и като райско питие, също е на почит и символизира достойнство, уважение, а в някои дворци се е сервирал само на висшестоящите.

Защо определени храни са забранени, какви са другите ритуали, свързани с храна, трудно ли е да си мюсюлманин и да спазваш писаните правила – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческият музей в Самоков вече е и с виртуален достъп до експозициите

"Все пак това е бегло запознаване с богатите ни експозиции, създавани десетилетия", вметна директорът и припомни за образователните програми и практически занятия, които се изпълняват с участието на млади хора. В момента музейните служители работят усилено за отваряне и на дигитална библиотека. Предстои да бъде оборудвана нова зала,..

публикувано на 31.10.24 в 18:59

Как да избегнем интернет измамите при онлайн пазаруването

Кръгла маса на тема: "Измамите в интернет – новата пандемия“ организираха Патентно ведомство на Република България, Комисията за защита на потребителите и Европейски потребителски център – България.  Дискусионният форум бе със специалното участие на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). По време на кръглата маса..

публикувано на 31.10.24 в 17:49

Задържаният за убийството на жена в кв. “Младост” остава за постоянно в ареста

Задържаният за убийството на 77-годишната жена от столичния квартал “Младост” Михаил Ценков остава за постоянно в ареста.  Софийският градски съд определи най-тежката мярка за 41-годишния рецидивист, който е осъждан за грабежи и изнасилване, а преди по-малко от 2 месеца е излязъл от затвора, където е излежал 19-годишна присъда за убийство.  Ценков е..

публикувано на 31.10.24 в 17:33

Нов център на EIT у нас поставя България на европейската карта на иновациите

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) , орган на Европейския съюз, започва най-новия си съвместен център в България . Чрез свързването на регионални участници, иноватори и партньори с най-голямата иновационна екосистема в Европа, новият RIS център на общността на EIT ще засили сътрудничеството между водещи бизнес,..

публикувано на 31.10.24 в 17:16

"Джобен фестивал" с есенно издание от 1 до 3 ноември

В три поредни дни, от 1 до 3 ноември, в "Ателие Пластелин" ще се състои есенното издание на "Джобен фестивал". Той се организира два пъти годишно и включва в себе си всички сфери на изкуството. Фестивалът навършва 12 години, каза пред Радио София създателят му Светослав Николов. "В началото си мислех, че това ще бъде поредното нещо,..

публикувано на 31.10.24 в 16:16

Защо е важно часовете на учениците в малките класове да започват по-късно?

Първият учебен час да започва в 9 часа, а не в 7,30 или 8 часа , настояват родители на ученици от първи до четвърти клас. От поне 10 години Асоциация "Родители" застъпва по-късното започване на класната работа и настоява всички училища да преминат на едносменен режим на обучение , за да може това да стане реалност. "Когато повдигаме..

публикувано на 31.10.24 в 15:42
Строителите работят по Сектор А на бъдещия стадион.

Започнаха изкопните работи по Сектор “А” на стадиона на ЦСКА-София в Борисовата градина

От ЦСКА София и “Главболгарстрой” показаха на медиите прогреса по строежа на стадион “Българска армия”. Строителството върви с доста добри темпове, като е съобразено с опазването на екоравновесието в Борисовата градина и се стреми към минимално влияние върху околната среда в парка. “Всички фази на проектиране са завършени, сега предстои най-хубавата..

публикувано на 31.10.24 в 14:43