Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев и Тодор Терзиев

"Форум", 10.01.25: Мълчанието на партийните лидери не е непременно нещо лошо

В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..

публикувано на 10.01.25 в 18:10
Силвия Георгиева

Предизвикателствата пред общините: проектите, системата за отпадъци, преходът към еврозоната

През започналата 2025 г. общините са изправени пред три големи предизвикателства : 1. Изпълнението на проекти . Те са финансирани по три линии – от Инвестиционната програма, от Плана за възстановяване и устойчивост и от оперативните програми на ЕС. Предстои стартиране на програмата за селските райони; 2. Реформата в системата..

публикувано на 10.01.25 в 17:06

Как производители и купувачи посрещат повишаването на цените на хляба?

С настъпването на новата 2025 година една от основните храни на българската трапеза - хлябът, отчете ръст в цената си между 20 и 30 на сто. Като причина за ценовия скок се изтъква връщането на 20-те процента ДДС ставка, а според разчетите на Министерство на финансите става ясно, че завишаването на цената е с цел попълването на дупките в новият..

публикувано на 10.01.25 в 16:53
Посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански

Сигурността в Европа ще е основният приоритет на полското председателството на Съвета на ЕС

На 1 януари 2025 г. Полша пое председателството на Съвета на ЕС. Основен приоритет пред полското председателство ще е сигурността в Европа, каза пред Радио София посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански. "Хората искат да са сигурни от всякакви заплахи и искат да живеят добре“, посочи той. Н. Пр. Мачей Шимански..

публикувано на 10.01.25 в 16:11
Елена Телбис б БНР-Радио София

Насилието над жени в моноспектакъла "Prima Facie" на актрисата Елена Телбис

Тя е на световно ниво във всичко, което прави – по талант, по перо, справя се добре и като драматуррг, тя е Елена Телбис – мултифункионален плеймейкър в изкуството. В нейната скромност тя не желае да я наричат драматург, редом с големите имена като Константин Илиев и Стефан Цанев, но дебютът й за спектакъла “Боклук“ печели награда в..

публикувано на 10.01.25 в 15:45

Защо държавата трябва спешно да компенсира небитовите потребители на електроенергия?

Липсата на приет бюджет и удължителен закон създава сериозни проблеми за небитовите потребители на електроенергия. Няма регламентиран механизъм за компенсиране на свръхвисоките цени, което води до значително напрежение сред предприятията, стана ясно на среща с медиите на работодателските организации и представители на синдикатите...

публикувано на 10.01.25 в 15:20
Георги Киряков

Георги Киряков: А върху каква проектоуправленска програма преговарят партиите?

Трите партии ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН не са достатъчни, за да се стигне до редовно правителство. Нужна е подкрепа от четвърта политическа сила , но тук се отваря поле за спекулациите. Това коментира пред БНР-Радио София политологът Георги Киряков . "Досега най-добре щеше да е, ако всяка страна от преговорите направи отстъпка. Но това не..

публикувано на 10.01.25 в 14:54