Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста младежа, задържан за убийство на връстник в столичен мол

15-годишното момче, което в неделя вечерта прободе смъртоносно свой връстник в столичен търговски център, остава за постоянно в ареста. Според съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева, има достатъчно доказателства, че е извършител на престъплението, в което е обвинен, както и че на свобода може да извърши друго престъпление. На съдебното..

публикувано на 23.10.25 в 08:34

Предложения за подобряване на градската среда, транспорта и инфраструктурата ще гласува СОС

Предложения, насочени към подобряване на градската среда, транспортното обслужване и инфраструктурата в София ще разгледа на днешното си заседание Столичният общински съвет. Това е записано в дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община.  Сред тези предложения са откриване на нова автобусна линия до квартал „Малинова долина“, отпускане на средства..

публикувано на 23.10.25 в 08:23

Облачността над страната ще е разкъсана, но ще продължи да се затопля

Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна над южните райони, където на отделни места ще превали слаб дъжд, а над Северна България ще намалява до слънчево време. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, през деня в Източна България и на север от планините – умерен юг-югозападен..

публикувано на 23.10.25 в 06:25

ЦГМ: Нискоемисионната зона за МПС в Малък и в нов Голям ринг влиза в сила от 1 декември

От 1 декември т.г. влиза в сила ограничението на моторни превозни средства (МПС) от I и II екогрупа в зона „Малък ринг“ на Столичната община, напомнят от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). От същата дата е и ограничението на МПС от I екогрупа за зона "Голям ринг". Забраната важи до 28 февруари 2026 г. Къде са зоните Малкият..

публикувано на 22.10.25 в 18:59
Д-р Славяна Ушева

"Форум", 22.10.25: Бъдещето на младите ни лекари, страхът и агресията на пациентите

В средата на тази седмица и около 10 дни преди да изпратим октомври - месеца за борба с рака на гърдата, гост-коментатор в БНР-Радио София е д-р Славяна Ушева , отличена като млад лекар преди няколко години на церемонията "Лекар на годината". Тя е специалист по хирургия на гърда в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" . Кръгът на обсъжданите теми бе..

публикувано на 22.10.25 в 18:25
Снимки: nbschool.org

"Анти вейп": Не започвай или спри!

Този месец от сдружение "Национална школа по мениджмънт" в партньорство със столичния район "Възраждане" и 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" се изпълнява проект "Анти вейп" за обучения на ментори под надслов "Заедно срещу заплахата Вейп". По време на обученията се създават съвместни екипи от психолози и ученици, които да промотират..

публикувано на 22.10.25 в 16:17