Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рене Бекер: Трябва да уважаваме земята и тя ще ни се отплати

Върху културите влияят и циклите на луната и звездите, обяснява консултантът по биодинамично земеделие

Рене Бекер
Снимка: Лили Големинова
Специален гост в сутрешното "Радиокафе" на Радио София е Рене Бекер, който идва от Франция, за да консултира първия колеж по биоземеделие у нас. От години се занимава не просто с биоземеделие, а с биодинамично земеделие, за което има специални сертификати, единни за цяла Европа, контролът е много сериозен, изискванията - по-високи, а продуктите - наистина био.

"Земята трябва да се третира с уважение, без химически продукти, а с органични обогатители - естествен тор или компост. Работи се също с билки, които се пръскат върху растенията. И много внимателно следим (както земеделците са правели някога) циклите на луната и звездите. Това много силно влияе върху биоземеделието. От 10 хиляди години, откакто съществува земеделието, хората са наблюдавали небето, за да разберат как работи земята."

Рене Бекер не е от семейство с традиции в земеделието. Напротив, роден и израснал е в Париж. Но от млад започва да се интересува от екология и от това, с което се храним. "Помня как през 70-те започнаха да се използват твърде много консерванти. Тогава реших да се преместя от Париж в провинцията. Започнах да уча, да посещавам различни курсове и семинари по биодинамиката на земеделието."
Самият той си купува голяма ферма (100 хектара), започва да отглежда животни (крави, овце, кози и много пчели), отглежда зеленчуци, плодни дръвчета, бадеми, зърнени култури ("и затварям целия кръг до печенето на хляба").
Продава продуктите (хляб, сирене, масло, мляко, мед) директно на пазара, няма посредник, затова и цената в крайна сметка не е толкова по-висока от един не-био продукт. Рене Бекер е убеден, че тези продукти трябва да са достъпни за всеки, не само за по-заможните, защото "всеки има право да се храни с добра и здравословна храна".

Корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, в сравнение с корените на третираните с химикалиБиодинамичното земеделие започва да става изключително популярно във Франция покрай виното. "В момента има 300 биодинамични сертифицирани лозя и винарни (иначе тези, които са само био, са двойно повече). Във Франция, знаете, виното е традиция и част от нашата култура. Търси се добрият вкус, финесът. Допреди няколко години качеството е било общо снижено и виното започна лошо да ферментира, - разказва Рене Декер, - а като се прилага биодинамичното земеделие, виното ферментира много лесно и естествено и има по-добър вкус, което много се цени във Франция. Ще ви дам един пример - корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, докато корените на тези, третирани с химикали, остават много плитко под повърхността). В биодинамичното земеделие се търси качеството, не количеството. Но тъй като се получава по-хубаво вино с по-добър вкус, то се продава по-скъпо и така биодинамичното земеделие става и икономически изгодно."

С Рене Бекер говорим за същността на биодинамичното земеделие, за това колко време е необходимо, за да стане един терен "достоен" за биодинамично земеделие, защо в България все още няма много такива земи и в кои европейски държави е развито.

"Хубавото е, че младите се интересуват все повече от биодинамичното земеделие и точно в това се състои моята работа - да формирам отношение към биоземеделието у младите хора, да ги образовам. Аз пътувам из цяла Франция и всяка седмица имам по 15-20 младежи, с които провеждам курсове и семинари."
Рене Бекер вярва, че за да променим и запазим земята, трябва да променим съзнанието си. И това трябва да стане от най-ранна възраст - "ако децата познават процесите, ако виждат как от едно зрънце пониква стрък или как се отглежда едно животно, те като пораснат, няма да одобрят 200 животни да се гледат натъпкани в едно съвсем малко пространство. Трябва да ги научим да уважават природата".

Чуйте разговора на Лили Големинова с Рене Бекер.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - старите софийски театри

Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната СГХГ се помещава друг дървен театър, за който вече сме говорили тук. В 1888 пловдивската трупа остава..

публикувано на 15.11.25 в 16:00
Кристиан Ваклинов

Историята оживява - Родопската теснолинейка, глава първа и втора

Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев:

публикувано на 15.11.25 в 15:00
Лиана Антонова

Адресите на любовта – певицата Лиана Антонова и саксофонистът Ангел Везнев

За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си съпруг, изключителния саксофонист Ангел Везнев, гастролират в  Австрия, Германия, Швейцария,..

публикувано на 15.11.25 в 14:00

В София има развитие на чаената култура

FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено. Като цяло зеленият чай е по-популярен. Неправилно използваме думата чай за билковите отвари - те трябва..

публикувано на 15.11.25 в 11:32

Театърът и неговото денонощие

Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова:

публикувано на 15.11.25 в 10:46

Всеки един нов живот заслужава най-доброто начало

Кампания "Направи го" - регистрирай  бременност до края 2026 и спечели всичко за бебето безплатно за 1 година. Разказът е на Дани Старидолска: "В кампанията, която е целогодишна, всяко семейство може да се запише на сайта ни и да разкаже личната си история: "реших да имам дете сега, защото". Историите остават за целите на кампанията и няма да се..

публикувано на 15.11.25 в 10:21

Дали изложбата да не се казва "Мъжки пазар"?

Изложба "Спирка София: Пазарни дни” - втори фотографски проект от серията, посветена на мултижанровия район около Женски пазар и неговото опознаване. Гостува ни авторът ѝ, журналистът Константин Вълков: "Малко е сложно да снимаш Женския пазар, той е град в града. Едва ли не на всеки ъгъл има нещо цветно. Именно това създава големи проблеми - в..

публикувано на 15.11.25 в 09:56