"Земята трябва да се третира с уважение, без химически продукти, а с органични обогатители - естествен тор или компост. Работи се също с билки, които се пръскат върху растенията. И много внимателно следим (както земеделците са правели някога) циклите на луната и звездите. Това много силно влияе върху биоземеделието. От 10 хиляди години, откакто съществува земеделието, хората са наблюдавали небето, за да разберат как работи земята."
Рене Бекер не е от семейство с традиции в земеделието. Напротив, роден и израснал е в Париж. Но от млад започва да се интересува от екология и от това, с което се храним. "Помня как през 70-те започнаха да се използват твърде много консерванти. Тогава реших да се преместя от Париж в провинцията. Започнах да уча, да посещавам различни курсове и семинари по биодинамиката на земеделието."
Самият той си купува голяма ферма (100 хектара), започва да отглежда животни (крави, овце, кози и много пчели), отглежда зеленчуци, плодни дръвчета, бадеми, зърнени култури ("и затварям целия кръг до печенето на хляба").
Продава продуктите (хляб, сирене, масло, мляко, мед) директно на пазара, няма посредник, затова и цената в крайна сметка не е толкова по-висока от един не-био продукт. Рене Бекер е убеден, че тези продукти трябва да са достъпни за всеки, не само за по-заможните, защото "всеки има право да се храни с добра и здравословна храна".
Биодинамичното земеделие започва да става изключително популярно във Франция покрай виното. "В момента има 300 биодинамични сертифицирани лозя и винарни (иначе тези, които са само био, са двойно повече). Във Франция, знаете, виното е традиция и част от нашата култура. Търси се добрият вкус, финесът. Допреди няколко години качеството е било общо снижено и виното започна лошо да ферментира, - разказва Рене Декер, - а като се прилага биодинамичното земеделие, виното ферментира много лесно и естествено и има по-добър вкус, което много се цени във Франция. Ще ви дам един пример - корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, докато корените на тези, третирани с химикали, остават много плитко под повърхността). В биодинамичното земеделие се търси качеството, не количеството. Но тъй като се получава по-хубаво вино с по-добър вкус, то се продава по-скъпо и така биодинамичното земеделие става и икономически изгодно."
С Рене Бекер говорим за същността на биодинамичното земеделие, за това колко време е необходимо, за да стане един терен "достоен" за биодинамично земеделие, защо в България все още няма много такива земи и в кои европейски държави е развито.
"Хубавото е, че младите се интересуват все повече от биодинамичното земеделие и точно в това се състои моята работа - да формирам отношение към биоземеделието у младите хора, да ги образовам. Аз пътувам из цяла Франция и всяка седмица имам по 15-20 младежи, с които провеждам курсове и семинари."
Рене Бекер вярва, че за да променим и запазим земята, трябва да променим съзнанието си. И това трябва да стане от най-ранна възраст - "ако децата познават процесите, ако виждат как от едно зрънце пониква стрък или как се отглежда едно животно, те като пораснат, няма да одобрят 200 животни да се гледат натъпкани в едно съвсем малко пространство. Трябва да ги научим да уважават природата".
Чуйте разговора на Лили Големинова с Рене Бекер.
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
"Читателските практики в България 2006 – 2022 г." е социологическо изследване под научното ръководство на проф. Александър Кьосев, който го представя в ефир: "Корабът потъва бавно" по отношение на четенето на хартиен носител. Но само четене ли е общуването с електронните носители? Изследването е за четенето в свободното време, не за..
Мария Тарашманова представя " Карта пътеводител на България" - всичко, което трябва да знаем за най-доброто преживяване в България и обновяване на новите най-популярни туристически обекта в страната: "Наблягам на местата в България, които са суперкрасиви. Желанието ми е повече българи и чужденци да открият не само популярните дестинации...
Най-модерните постижения на човечеството и иновации в един екстремен свят – нашия. Това ще предложи 11-ото издание на ежегодния международен форум за иновации Innovation Explorer, което ще се проведе в София на 25 февруари . Сред темите в програмата на събитието изпъкват: екстремни климатични бедствия, екстремен изкуствен интелект,..
В последното издание на "Форум" за тази седмица Елена Пъневска провокира коментарната двойка доц. Наталия Футекова и Ангел Георгиев по следните новини и теми: Продължава да тече вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания , в цялата страна се организират образователни беседи в училищата, обучение на младежи, разпространение на информационни..
Теодосий Спасов и Иван Шопов ще предложат приятен концерт в съботната вечер (15.2.2025), озаглавен като техния общ албум "InFusion" ("Вливане"). Световноизвестният кавалджия разказа как преди години на един джаз фестивал във Варна са се пресекли пътищата на двамата. " Беше откритие и за него, и за мен това да се съберем и всеки..
В деня на любовта и виното – 14 февруари, в студиото на Радио София гостуваха четирима съвременни поети - Виолета Кунева, Лора Младенова, Иван Брегов и Петър Чухов. Съществува ли наистина любов? "Това е някаква огромна потребност за емоция и материя, и когато са съвместими, може пък и да съществува. Дали ти е нужен някой до теб, срещу теб или..
Американският президент Доналд Тръмп тази седмица разговаря с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Очакванията са за среща между двамата в търсене на разрешение на войната в Украйна. Сигналите, които Вашингтон изпраща са за нов подход, критикуван както в Украйна, така и в Европа. Визитата на Пийт..