Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Националната асоциация за профилактика на белодробни болести започва кампания за безплатно изследване за пушачи

Снимка: Лилия Герчева

Каква е разликата във влиянието на конвенционалните цигари и т. нар. бездимни цигари върху здравето ни?
Навлизането им на пазара и все по-широката им употреба, става повод Националната асоциация за профилактика на белодробни болести да насочи вниманието и към пушачите на бездимни цигари и да ги призове да се възползват от възможността за безплатно изследване на белия дроб, в рамките на Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за пушачи. Тя стартира за втора поредна година по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май, по инициатива на Асоциацията за профилактика на белодробни болести и с подкрепата на Столичната община.

Благодарение на подкрепата и на здравното министерство безплатни изследвания, освен в София, ще има и във Враца и Благоевград.

В столицата изследванията започват от петък, 31 май, и ще се извършват до края на годината във Втора градска болница.
Във Враца и Благоевград кампанията стартира през месец юни. На желаещите ще бъдат извършвани функционално изследване на дишането - т. нар. спирометрия, флуорографско изследване, изследвания на въглеродния монооксид в издишания въздух, като ще се прави и измерване на чистотата на въздуха в района.

За значението на профилактиката и последиците от пушенето потърсихме мнението на председателя на сдружението - пулмолога д-р София Ангелова:

"Отчитайки резултатите от миналогодишната кампания, направихме извода, че профилактиката работи. Целим да диагностицираме рано болестите и да започваме навременно лечение и да призовем пасивните пушачи - хората, които живеят и работят с пушачи, както и пушачите на бездимни цигари да се изследват. Не можем да дадем отговор на въпроса вредят ли тези цигари, но затова даваме възможност да се изследват и предполагам, че в края на кампанията, в края на годината ще имаме възможност да отчетем резултатите и тогава да дадем отговор на въпроса влияят ли бездимните цигари върху белодробното здраве?"

Д-р Ангелова посочи, че в края на XV век за първи път започва употребата на тютюн за смъркане - от моряците на Христофор Колумб. В средата на XVIII век учените установяват, че употребата му води до рак на носната кухина. В края на века е установено, че пушачите на пури правят рак на устните. В началото на XX век немски лекар доказва връзката между пушенето и рака на белия дроб, отбеляза още д-р Ангелова. Затова, по думите ѝ, е рано да се каже какво ще е влиянието върху здравето на пушенето на бездимните цигари. Това зависи и от индивидуалната чувствителност на белия дроб на всеки от пушачите:

"Има хора, които пушат обикновени цигари 5 години и развиват тежка форма  хронична обструктивна белодробна болест. Има хора, които пушат от 20 години, но нямат ХОББ, т.е. чувствителността е различна. Затова призоваваме пушачите да ги изследваме".

Няма безвредно пушене, категорична е д-р Ангелова. При всички видове пушене се инхалират токсични вещества. При кашлица, продължаваща повече от четири седмици, при хриптене в гърдите, задължително трябва да се посети специалист. Задухът е късен симптом на белодробните заболявания и не трябва да се чака да се появи, посочи пулмологът.

Още за кампанията и влиянието на бездимни цигари - чуйте интервюто с д-р София Ангелова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55