Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формулата на успешния бизнес

Как коучингът помага в постигането на цели



В петъчното издание на”Радиоприемница” приключваме темата с модерните професии, представяйки коучинга (от coaching - англ. ез. Това е индивидуален процес на обучение или развитие, докато се постигне конкретна цел или професионален резултат - бел. ред.).
Все по-често като говорим за новите професии засягаме темата за развитието на меките умения, бизнес общуването. От друга страна, за да са на върха на вълната, висшите мениджъри използват услугите на коучове (от англ. ез coach - треньор).

Почти няма успешен изпълнителен директор в света, който да не използва коучинг услуги. В България коучингът бързо набира скорост.
“В съвременния свят хората имаме тенденция да живеем прекалено бързо и се налага да бъдем много реактивни, спрямо очакванията, които другите имат към нас и така човек няма време, в което да чува себе си. Коучът създава такова време, в което хората да могат да чуят важните за тях неща и да предприемат стъпки в тази посока”, обяснява Емилия Илиева, известна в страната като лицето на ненасилствената комуникация.

Прекалено бързият ритъм на живот, в който живеем, прави все по-трудно да чуем това, което е наистина ценно и важно за нас и нашите действия понякога са по-хаотични. Според Емилия Илиева, общуването много често се свежда само до това да реагираме на това, което другият казва, и не се опитваме да вникнем по-дълбоко.
Тя обясни, че има различни видове коучинг - такъв, който се занимава с житейски теми, има коучинг, който помага на един мениджър да бъде по-добър ръководител, и такъв, който се занимава с хората, които са на високи управленски нива.

В България има Международна асоциация по коучинг, т.е. има хора, които се занимават специално с коучинг, а при Емилия Илиева коучингъл е паралелна на основната ѝ професия, която е свързана с групи от хора. На тези срещи се дискутират теми, свързани с качеството на връзките в живота ни като източник на удовлетворение, щастие, на усещане за близост, за единство.

В бизнес средите темите, с които се сблъсква в работата си Емилия Илиева, са свързани с това как да се създаде истински сплотен екип, ангажиран с постигането на целите. Другата голяма тема е ангажираността на служителите, "по какъв начин да се въведе култура в определена компания, където всеки да се чувства свързан с мисията на тази компания и да участва в нейното изграждане като ценност, която служителите ѝ да приемат, но не като нещо чуждо".

Емилия Илиева съветва при спор да не забравяме, че убедеността, с която ние защитаваме нашата теза е валидна и за другия участник в спора. Затова трябва да се помисли какво има предвид опонента, ни когато излага тезите си и какъв е източника на ожесточеността, с която брани правотата си.

Опитвайки се да се разбере другия, без етикети, можем да се опитаме да видим дали нашата гледна точка не може да се промени, а заради нашата склонност да го разберем, дали и другият опонент не е готов да промени своята теза.

Добрият коуч не е човек, който дава отговори или дава съвети, а е човек, който задава въпроси, които помагат на клиента да се свърже със своите отговори и нещата, които са наистина важни за него.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Съставянето на кабинет няма да е трудно, а много трудно

Съставянето на правителство от сегашното 50-о Народно събрание няма да е трудно, а много трудно. Преговорите и консултациите не са толкова важни, колкото това, което ще се случи в самия парламент. Най-логичният вариант е кабинет с първия мандат, но засега ГЕРБ и ДПС не са осигурени с друга подкрепа. Вторият мандат (на ДПС) е почти неизпълним. С..

публикувано на 24.06.24 в 15:34

"И все пак животът е прекрасен" за младата актриса Али Костова

Младата актриса Александра Костова, гостува в предаването “Добър вечер, София“, за да ни каже, че все пак животът е прекрасен. Всъщност, така твърди и режисьорът Александър Морфов в своята най-нова постановка "И все пак - животът е прекрасен", в която Али Костова има удоволствието да участва. С Али си говорим и за кино, защото играе главните..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

И когато е "завряна в ъгъла", изложбата на Недко Солаков впечатлява

Националната галерия "Двореца" представя Недко Солаков и изложбата му "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4" , която ще може да се види до 1 септември. Неин автор е Недко Солаков - един от  най-известните художници от своето поколение, добре познат на всички ценители, експерти, почитатели на модерното съвременно изкуство у нас и по целия..

публикувано на 24.06.24 в 13:52

"Трудът. Когато се наливаха основите" представя изкуството от ранния период на социалистическата власт у нас

До 24 ноември 2024 г. в Музея за изкуство от периода на социализма е разположена изложбата "Трудът. Когато се наливаха основите". Тя се фокусира върху една от най-важните теми в изкуството на социализма – трудът. В експозицията могат да се видят както класически образци на социалистическия реализъм, така и непоказвани произведения. Сред авторите на..

публикувано на 24.06.24 в 12:35

Във финалната фаза е изграждането на водния цикъл в Банкя

Изграждането на водния цикъл в Банкя вече е във финалната фаза, каза пред Радио София кметът на района Рангел Марков и добави, че в момента се извършва асфалтиране на участъците. „Предстои ни едно бурно лято по отношение на строителните дейности. Още малко търпение и се надявам този проект да завърши успешно, тъй като беше изпитание както за..

публикувано на 24.06.24 в 10:26

Политехническият музей е с обновен демонстрационен кабинет

От 11 ч. днес е откриването на обновения демонстрационен кабинет по физика в Националния политехнически музей (НПТМ). Входът е свободен. За БНР инж. Веселина Енева -  заместник-директор на НПТМ, сподели, че музеят е дом на над 22 000 експоната. Много години копнеехме това пространство да бъде обновено, за да се чувства нашата публика..

публикувано на 24.06.24 в 10:05

До края на март 2025 г. трябва да приключи разширението на столичния бул. "Рожен"

Разширението на бул. „Рожен“ е основният обект, по който в момента се работи в „Надежда“, каза пред Радио София кметът на района Димитър Димов. Преди месец е издадено разрешение и за втория етап на строежа. „Това е стратегически обект не само за район „Надежда“, но и за Столичната община. Надявам се до края на март следващата година, цялото..

публикувано на 24.06.24 в 09:28