Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Софийският университет и Техническият университет-София са висшите училища, които ще получат най-голямо увеличение на бюджетите си за 2020 г. - около 11% повече в сравнение с настоящата година, съобщава СЕГА. За Българската академия на науките пък е предвидена 12% по-висока държавна субсидия - тя трябва да се повиши от 94.1 млн. лв. на 105.6 млн. лв. Това става ясно от проекта за държавен бюджет за догодина. Субсидията на университетите зависи в най-голяма степен от броя на обучаваните в тях студенти, но все повече - и от комплексната оценка за качеството на предлаганото обучение. Така, въпреки по-малкото студенти, но благодарение на високата си оценка, Софийският университет ще получи 73.5 млн. лв. за 2020 г., което е със 7.4 млн. лв. повече спрямо т.г. Техническият университет София ще получи 54.5 млн. лв. от държавата, което е с 5.6 млн. лв. повече от тазгодишната субсидия. Медицинските вузове също ще бъдат зарадвани с по-висока издръжка за кандидат-висшистите си - при МУ-София увеличението е с 3 млн. лв. - до 39 млн. лв., при МУ-Варна - с близо 4 млн. лв. (до 24.3 млн. лв.), при МУ-Пловдив - с 1.2 млн. лв. (до 22.8 млн. лв.), а при МУ-Плевен - с 1.3 млн. лв. (до 11.5 млн. лв.).

Студентите у нас теглят между 5000 и 8000 лева кредит, за да могат да работят през лятото в чужбина. Сумата обикновено покрива разходите за транспорт, докато някои използват парите, за да платят и семестриалните си такси в чуждестранен университет. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) Деян Василев за МОНИТОР. Рядкост е студенти да се допитват до кредитни консултанти. Обикновено това го правят родители, които искат да теглят сума, защото децата им нямат достатъчно доходи. „Това са големи изключения - понякога родители теглят ипотеки, за да купят жилище на децата си”, каза Василев. Той допълни, че в случай че студент тегли пари, то той го прави чрез потребителски кредит

Пациент, на когото държавата е отказала финансиране за лечение в Германия, е спечелил дело срещу Министерството на здравеопазването, информира СЕГА, след справка в електронното деловодство на Софийския административен съд. Съдия Миглена Недева приема, че отказът на зам.-здравния министър Бойко Пенков е немотивиран и му връща преписката с конкретни указания. Казусът стига до съда, след като болен от левкемия българин, решил да се лекува в Германия, получава отказ да му бъдат платени 229 900 евро. Част от сумата е за първоначалната химиотерапия, на която се е подложил. По-голямата част от сумата е за трансплантация на стволови клетки, до която се стига, след като другата терапия не дава резултат. Искането за държавно финансиране е подадено през февруари м.г., когато вече е ясно, че левкемията не се влияе от индукционната терапия. Към момента на поставянето на диагнозата в началото на 2018 г. пациентът не се води високорисков. След неуспешната химиотерапия и появили се усложнения обаче той вече е в категория високорисков с крайно неблагоприятна прогноза за по-нататъшния ход на заболяването. Без изобщо да вземат предвид какво е състоянието му и дали би могъл да пътува обратно до България за трансплантацията, както и че в Германия вече е намерен донор, от здравното министерство отказват да я финансират. Аргументът им е, че това може да се направи и тук.

При ниска избирателна активност и множество сигнали за купуване на гласове ГЕРБ спечели кметските избори в трите най-големи общини на страната - София, Пловдив и Варна, пише СЕГА. Заедно с победите на първи тур в Бургас и Стара Загора ГЕРБ затвърди присъствието си в големите населени места на България. Управляващата партия обаче понесе тежки кметски поражения в следващите по големина общини - Русе, Плевен, Благоевград. Балотажи в неделя имаше в 18 областни града, 150 общини, 441 кметства и 31 района в страната. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) взе очаквано поправителния изпит в София. Тя поведе на Мая Манолова с около 10% при старта на изборния ден и през целия ден поддържаше разликата. Манолова не получи подкрепата, която искаше от градската десница, а избирателната активност в София леко надмина тази от първия тур.  Досегашният областен управител на Пловдив - Здравко Димитров (ГЕРБ), вече ще е кмет на Пловдив. Димитров победи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, като в края на изборния ден разликата между двамата достигна 15%.

Броят на сватбите у нас е близо три пъти по-голям от броя на разводите. Това става ясно от данни от отчета за 2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.), който е качен за обществено обсъждане, информира МОНИТОР. Сключените бракове през миналата година са били 28 961 или с 368 повече спрямо 2017-а. Ръст бележи и броят на разводите, които през минала година са били 10 596 или със 185 повече семейства са разтрогнали официално съжителството си спрямо 2017-а. По-голям дял от регистрираните бракове и разводи са сред населението в градовете, показват още данните в проектотчета на социалното министерство. Новите семейства извън селата са близо три четвърти от всички (21 463). Областите с най-много бракове на 1000 души от населението са Добрич – 5.4‰, и Разград – 5.1‰., а най-нисък е коефициентът на брачност в област Перник и Ловеч – по 2.6‰.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52