Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Областна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете в размер на 41 667 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия, пише МОНИТОР. През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на ненавременна диагностика и лечение детето развива тежка форма на ретинопатия, а сестричката му е със спасено зрение благодарение на късмет – родителите да потърсят още едно лекарско мнение, съобщи адв. Мария Шаркова.

Некачествената работа на изпълнителя „Джи Пи Груп“ и очевидната липса на сериозен контрол от страна на Столичната община правят все по-видими лошите резултати от ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев“ и района около нея, съобщава СЕГА. Само месеци след откриването на обекта той все по-видимо има нужда от нова строителна намеса. Настилките по „Графа“ са разместени, част от плочките са се надигнали, а други потъват. Шахти и други съоръжения пропадат, а основата под трамвайното трасе, особено на кръстовищата, където по него минават автомобили, започва да се руши. Проблем с релсите беше регистриран за пръв път през юни, когато те се надигнаха заради горещините. Тогава зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че общината ще възложи на експерти да изготвят математическия модел на конструкцията на трамвайното трасе. Заради лошо изпълнение след първия снеговалеж в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ се събира и задържа вода. Особено лошо е положението по краищата й, където са пейките. Първият сняг образува големи локви под много от тях. Същият проблем имаше през пролетта и лятото и гражданите сигнализираха за него. Тогава от общината заявиха, че ще задължат „Джи Пи Груп“ да пренареди настилките, но ефект от това съвсем видимо няма.

Българската организирана престъпност е изоставила бухалките и е започнала да използва публичната администрация за отстраняване на конкурентите си, пише СЕГА. През последните години все по-голяма част от финансовите щети от престъпна дейност са резултат от активността на т.нар. "бели якички" и все по-малко - на класическите криминални структури. Това е един от основните изводи от Оценка на заплахите от организирана престъпност в България 2019 на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представена в сряда. Анализът обхваща десет престъпни пазара през 2018 г., като за първи път са включени измамите със средства на ЕС и нелегалният дърводобив. Останалите области са свързани с организирани ДДС измами, разпространение и трафик на наркотици, трафик на хора и пазар на сексуслуги, нелегална търговия с горива, нелегална търговия с тютюневи изделия, каналджийство, киберпрестъпления и телефонни измами.

Споделеното пътуване и интегрираните системи са възможните начини справяне с трафика и намирането на свободно място за паркиране, посочи пред МОНИТОР проф. Велизара Пенчева по време на конференция, представяща работата по Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита – Е+“.„Трябва да съчетаваме технологичните и инженерните решения с промяна в бизнес моделите със споделената или интегрираната мобилност. Те не само могат да намалят използването на автомобили в градовете, но и да стимулират обновяване на автопарка“, обясни Пенчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11