Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„СедянкаТА“ - местна общност за изкуството на дантелата

На развитието на местните общности е посветено тази седмица предаването “Радиоприемница”, като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

„СедянкаТА“ е още една от местните общности, за които разказваме тази седмица. Обединяващия фактор при нея е изкуството на дантелата, а Бистра Писанчева е един от създателите на общността.

Откакто е сформирана преди няколко години „СедянкаТА“ не се е разпуснала, а ражда дантели, изплетени по уникална технология, ражда и емоции, взаимодействие и връзки, несравними с други. Групата е неформална и няма регистрация като неправителствена организация. Въпреки това участва в международни изложби на т.нар. совалкова дантела, известна у нас като калоферска.

Как самотното и трудно изкуство на изплитането на света от фини нишки, ражда нов свят за хората, разказва Бистра Писанчева, която пише и дисертация по темата.

“СедянкаТА” се провежда вече осем години, като през това време идваха и си отиваха хора, но дори тези, които не идват при нас редовно, се чувстват част от тази общност, защото са се присъединили.

“Ние имаме нужда да си споделяме, да си показваме една на друга това, което сме направили. И колкото и добре да се работи насаме вкъщи, не може след това да покажеш това, което си направил”, обяснява Бистра Писанчева.

На срещите се обменя много и различна информация, обучават се и един друг самите участници. “Седянка - в този формат някога са се събирали тези, които могат да покажат и да научат тези, които не могат. Не е имало курсове, клубове, кръжоци и всякакви други групи. Една на друга жените са си показвали, без заплащане и без криене на занаята, защото това е било важно”.

В момента седянката се състои от около 20 души, като има и преподаватели за новите, които са се присъединили.
На тези седянки, жените са разменяли и рецепти, и съвети за къщата. “Дантелата е поводът да се съберем”, казва Писанчева и допълва, че именно непринуденото общуване ги прави социална група.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Красотата на дантелата и нейните приемственици

В седмицата, посветена на традиционните художествени занаяти, в предаването “Радиоприемница”, обръщаме внимание и на дантелата. В момента в Националния етнографски музей има прекрасна изложба, озаглавена “Кой създава и кой използва дантела”. Експозицията..

публикувано на 20.02.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали..

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110..

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова...

публикувано на 18.05.24 в 14:00