Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, в сравнение с аналогичен проект, финансиран по европрограма, съобщава СЕГА. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите данъци за автомобилите. Цената на очистващ филтър за еднофамилна къща, договорена по европейски проект, е 3120 лв. с ДДС за брой, а общата стойност на филтрите е 78 000 лв. В изпълнение на въпросната програма „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ в  жк „Красна поляна“ вече са монтирани 25 филтъра. В същото време за сходен филтър, договорен с друга обществена поръчка с бюджетни средства, Столичната община се е съгласила да плати по 3948 лв. с ДДС за брой, или с 828 лв. повече.

При онлайн подаване на данъчните декларации за доходите от 2019 г. данните за получените суми от работодателите автоматично ще бъдат попълнени, е темата на ТРУД. Ако през 2019 г. човек е получил например само заплати, хонорари и доходи по граждански договори, цялата му данъчна декларация ще бъде автоматично попълнена. Той само ще трябва да потвърди данните и да я изпрати онлайн на НАП. Ако човек има доходи от отдаване на апартамент под наем на граждани, той сам ще трябва да ги попълни в данъчната си декларация. Това се отнася и за всички доходи, за които в НАП не получават информация от фирмите или самоосигуряващите се граждани. Хората сами ще попълват в данъчната си декларация и облекченията, които искат да ползват – например за деца, за изплащане на ипотека за единствено жилище на млади семейства, за дарения и т. н. Данни за получени награди от търговски вериги няма да се попълват в данъчните декларации, тъй като дължимият налог вече се събира авансово при даването на наградата.

В 1787 училища от всички 1920 в страната, в които има деца от първи до седми клас, са сформирани групи за целодневно обучение, сочат данни на просветното министерство, цитирани от МОНИТОР. С написани домашни вкъщи се прибират само 244 426 малчугани от всички 436 010 в начален или прогимназиален етап. Това на практика означава, че всяко трето дете е останало без занималня през тази учебна година. Строги критерии по които да бъдат приемани децата от 1-ви до 4-ти клас в занималните в общинските училища в Пловдив са въведени от някои директори. Причината е недостигът на стаи и напливът за целодневно обучение. Така например в начални школа разкриват само по една или две сборни занимални, като при подбора се дава предимство на учениците от социално слаби семейства и на тези, чиито братя и сестри учат в същото училище. Бедността се удостоверява с бележка за доходите на родителите.Истинско бюджетно сътресение предизвика в сряда правителството.

Само за час заседание министрите раздадоха, разместиха и наместиха колосалните над 2.6 млрд. лева, пише от първа страница СЕГА. Това се случи с поредица решения за отпускане на допълнителни разходи на министерства и агенции и за пренасочване на ресурси от едни пера и звена към други. Парите ще отидат за дострояването на магистрала "Хемус", за пътни ремонти и снегопочистване, за скенери на митниците, за укрепване на хакнатата мрежа на НАП, за коледни бонуси в МВР и т.н. Ще се търси и нов самолет за властта. Държавният бюджет е планиран да завърши годината с 2% дефицит, който се равнява на 2.4 млрд. лв. Неотдавна правителството се похвали, че към края на ноември все още има излишък от над 1 млрд. лева. От което излезе, че през декември правителството скорост но трябва да изразходва над 3 млрд. лева. След вчерашното заседание на министрите пари за харчене почти не останаха. Най-едрият извънреден разход е за магистрала "Хемус" - 1.38 млрд. лева за строителството на нови 89 км. Това е отсечката от връзката с шосето Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци.

Бездействието на правителството предизвиква огромно недоволство в Перник и другите населени места, обхванати от водната криза, пише СЕГА. Кметът на Перник Станислав Владимиров обвини в прав текст регионалния министър Петя Аврамова в безхаберие, след като срещата с нея не доведе до никакво полезно решение извън затягането на режима на водата. Ялов се оказа и опитът на кметовете на Рударци, Драгичево и Кладница да притиснат ВиК-Перник  за намиране на изход от ситуацията. Кметовете нахлуха в дружеството, но само се изпокараха с управата. Заради напрежението министърът на вътрешните работи Младен Маринов прати в града жандармерия, започва и прокурорско разследване за безстопанственост. "МРРБ не направи нито крачка в правилната посока за всички онези ангажименти, които бяха поели преди месец - за сформиране на нови аварийни екипи, за допълнителни водообхващания, за търсене на варианти да се доведе повече вода до язовир „Студена“. За съжаление, нищо от това не се случи", каза Владимиров.

Данъчните оценки на имотите ще се определят по нови критерии от 2021 г., обяви председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на среща на кметовете от мандат 2019-2023 г. с правителството, пише МОНИТОР. Промяната на практика означава, че ставката ще се увеличи. По актуализирането на критериите вече е създадена работна група с Министерството на финансите. Панов посочи, че обновяването на правилата за определяне на данъчната основа се налага, защото някои от тях са много остарели.

България трябва да спре топлоелектрическите си централи и газоподаването през 2025 г. Закъсняваме с механизма за капацитет България остава без ток след 2025 г., ако бъде приет “Зеления договор”, който предлага новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това предупреди пред ТРУД енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Договорът предвижда да се намали емисионният фактор на въглероден диоксид от 550 грама на киловатчас, колкото е нормата сега, на 100 грама на киловатчас. В момента ние емитираме 1,4 кг на мегаватчас. Това означава, че България трябва да затвори ТЕЦ-овете си през 2025 г., става въпрос за 4 гигавата мощности. Общо в Европа ще бъдат спрени 130 гигавата, уточни експертът. Освен без въглищни централи, ще останем и без газ, защото има газови станции, които емитират по-високи нива въглероден диоксид от разрешените, предупреди проф. Тасев. По думите му на практика страната ни трябва да спре газоподаването след 5 години, а дотогава няма да имаме изградена втора атомна централа. Според него страната ни е закъсняла да спаси въглищните си централи. Поляците успяха да договорят 15 години дерогация, но ако се приеме “Зеленият договор” и те увисват.

Правителството потвърди пред Брюксел, че нямаме намерение да признаваме Истанбулската конвенция, информира МОНИТОР. Министрите приеха позиция, адресирана до Съда на Европейския съюз, в която изрично посочва, че няма как да бъде узаконена Истанбулската конвенция без съгласието на всички страни-членки.Позицията на кабинета е по дело пред Съда на Европейския съюз, което е образувано по искане на Европейския парламент за становище относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. В рамките на делото ЕП отправя два въпроса към Съда на ЕС, по които могат да участват и държавите членки, за да изразят своята позиция по исканите въпроси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11