Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Семов

Отстояването на правата на човека е ключово за постигане на резултати

Европейският съюз е пространството, в което основните права на човека са най-добре защитени и са реална и висша ценност, заяви пред Радио София юристът и конституционен съдия проф. Атанас Семов. Значението на общите ценности в рамките на Европейския съюз бе потвърдено и от последното проучване на "Евробарометър", според което защитата на правата на човека е най-важната ценност на общността.

Дали в същата степен това разбиране е в сила и за българското общество? В годините на демокрацията изглежда, че българите не успяха да се научат достатъчно добре да търсят и защитават правата си, а още по-малко да ги отстояват. Нещо повече, в най-малка степен защитаваме груповите си права, изтъкна проф. Семов. Той бе категоричен, че пътят към така необходимата гражданска трансформация е в ясното посочване колко необходимо е човек да защитава правата си.

Всеки български гражданин е и гражданин на Европейския съюз, поради което притежава редица права, произтичащи от правото на общността. Правото на Европейския съюз и в частност правата на човека имат значение, не само когато се стигне до съд, но и в ежедневните отношения между гражданина и всеки друг - като потребител, служител, в отношенията с администрацията и с бизнеса. От две години се реализира проект с подкрепата на Програма "Правосъдие" на Европейския съюз, се провежда обучение на магистрати в България, Гърция и Румъния. Проведено е и социологическо проучване, което показва, че Хартата на основните права на ЕС не се познава добре от магистратите, а в още по-голяма степен и от гражданите. В рамките на този проект е създаден сайт, който съдържа много информация за Хартата и правата, описани в нея.

проф. Атанас Семов

Българското общество през годините не е развило достатъчно способността да действа групово, но в случаите, когато покаже солидарност и заяви категорично позицията си против някакви нередности, резултатите обикновено не закъсняват, посочи проф. Семов. Гражданите могат да сезират и директно Европейската комисия, когато има "безобразия в държавата", защото нейна важна задача е да бъде пазителка на съюзния правов ред и да реагира на всеки случай, в който отделна институция в държавата не зачита правата му по Хартата на основните права на Европейския съюз.

Българите имат много добри лични качества, но механизмите за постигане на резултати у нас са слабо ефективни. Затова и способните българи постигат много на Запад. И точно активното отстояване на правата е един от начините за подобряване на тези механизми:

За мен е феномен, че най-бедният народ в Европейския съюз, с най-ниски, в редица отрасли - вулгарно ниски възнаграждения, е най-непротестиращият народ. Това е български феномен - беден, гладен и не стачкува.

Проф. Семов обърна внимание и на феномена "мизерия на прехода" или "работеща мизерия", изразяващ се в ниски възнаграждения на работещите хора. Именно тази мизерия води до пренебрегване на основни ценности на демокрацията и законността. Един от ключовите елементи е свободата на словота, която в България изглежда се изроди в две посоки - в "медийна слободия" и една свобода в социалните медии, която, обаче, там си остава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15