Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" събра над 1,9 млн. лв. за високотехнологична апаратура

Още може да направите дарение с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17

Снимка: БГНЕС

Над 1 910 000 лева събра инициативата "Българската Коледа" от началото на 17-ото ѝ издание, което има за цел подпомагане на лечението на деца и осигуряване на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация. 

Снощи в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе ежегодният спектакъл на инициативата, който беше излъчен пряко по БНР, излъчен на живо по БНТ Свят и Нова телевизия. На сцената излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза. 

Миро, Орлин Горанов, Графа, Любо Киров, Люси Дяковска, Фондацията, Теодосий Спасов, Веско Ешкенази, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, танцьорите Джорджия Кънчева и Антон Кандауров, възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група Бон-Бон и Детски хор на БНР посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ – д-р Неделя Щонова, Невена Василева, Марина Матева, Валерия Видева, Флорина Иванова, Цветелина Абрашева, Филипа Иванова, Кристина Газиева, Ивомира Пехливанова.

Към каузата се присъединиха и националният ансамбъл по художествена гимнастика, млади спортни надежди на България, пара и спешъл олимпийските атлети.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че от началото на кампанията, дадено от президента Румен Радев в края на ноември до сега, са изпратени 484 000 дарителски sms-а на номер 1117 и гласови обаждания на телефон 0900 1117.  

От тогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 395 000 лв., a 31 000 лв. са дарени чрез системата ePay.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Дарина Владова - съветник на президента по благотворителната инициатива "Българската Коледа", заяви:

"Години наред "Българската Коледа" показва, че дарителството е достойна кауза за всички. Дарителството е най-естественото и най-положителното нещо, което може да се случи в дните около Коледа - празникът, символ на надеждата за по-светли и по-добри дни. Каузата е вдъхновила много хора да проявят щедрост, доброта и съпричастност. Вярвам, че ще продължи да го прави. Успешно го прави засега".

Тя изтъкна, че участват все повече деца от цялата страна, което показва, че хората около тях са успели да възпитат чувството на съпричастност. 

Заявленията за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Благотворителната инициатива продължава и все още може да подкрепите каузата с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17 на стойност 1 лев.

Миналогодишната кампания „Българската Коледа“ е събрала близо 2,5 млн. лева. С тях е било подпомогнато лечението на над 500 деца, а 20 лечебни заведения от цялата страна са получили нова техника.

За 17 години „Българската Коледа” е успяла да събере над 32 млн. лева от дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05