Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Дни след като стана ясно, че управляващите смятат да си направят нова правителствена болница, която да обслужва само държавния елит, е на път да приключи друга сага - със скандалния конкурс за изграждането на нова детска болница, пише СЕГА. Министерството на здравеопазването ще проведе днес открито заседание, на което ще бъдат обявени резултатите от техническата оценка на консорциумите, подали документи в процедурата. След това трябва да се пристъпи и към отваряне на ценови оферти. На теория обаче може да не се стигне до това - ако нито един от кандидатите не покрие техническите изисквания. От протоколите на конкурсната комисия става ясно, че всички кандидати имат проблеми с доказването на опит. Три обединения кандидатстват за изпълнение на поръчката с прогнозната стойност от 79.535 млн. лв. без ДДС. Едно от минималните изисквания за подбор на МЗ е кандидатите да имат поне един договор в последните 5 години със сходен предмет и обем, тоест да са работили по строителство, основен ремонт или реконструкция на лечебни заведения с разгъната застроена площ от минимум 15 000 кв. м. И трите обединения, подали документи, имат проблем с доказване на този опит.

Първата работа на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", което беше създаденото в рамките на Държавната консолидационна компания (ДКК), за да ремонтира спешно водоемите, била да си купи нови 30 автомобила, пише СЕГА. Въпреки че за създаването на предприятието правителство отдели през 2018 г. 500 млн. лв. към момента няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани. За това алармира бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София Мая Манолова на страницата на платформата си "Изправи се.БГ". Държавното дружество започна да функционира през лятото на 2019 г., въпреки че парите за него бяха отпуснати година по-рано. Към днешна дата е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Манолова посочи, че в отчетите на ДКК целенасочено не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност. По официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи” ЕАД - част от същата ДКК.

Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по обяви в Интернет, показва проверка на МОНИТОР. Според фермера Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, по този начин хората търсят начин да осигурят на трапезата си хранителни продукти, приготвени по традиционни рецепти и без консерванти и всякакви други добавки. В момента сайтовете за обяви в мрежата са пълни с всякакви оферти за продажба на домашни консерви. Най-търсена си остава лютеницата, твърдят запознати. Във “Фейсбук“ има обяви за по 4 лв. за бурканче от 314 грама. Купешката в големите търговски вериги може да се намери за около 2 пъти по-ниска цена, но хората са готови да платят повече, само и само да хапнат натурална храна. В нета, сред обявите за популярния продукт, има и за лютеница с ябълки/карамел и лук, като тя се предлага на същата цена и в същата разфасовка.

Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и науката на 337-те училища в страната с двусменен режим на обучение. Предложението е с цел да се улеснят учениците и да се осигури тяхната безопасност. Това коментираха експерти от просветното министерство, цитирани от МОНИТОР, във връзка с изказване на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя коментира, че по-ранното приключване на занятията ще доведе до по-малко натоварване на децата и намаляване на пътнотранспортните произшествия с ученици, тъй като шофьорите ще са по-концентрирани на пътя. Тази идея на МОН обаче не е задължителна за учебните заведения в страната, а е единствено препоръка, тъй като не всички училища могат да осъществят тази промяна.

Всеки десети в България „пламва“ от студова алергия, когато живакът падне под нулата. Откритите части от тялото изпитват неописуема болка, появяват се нетърпимо сърбящи обриви, пръстите се подуват, чувствителността на ръцете намалява. Човек се чувства така, сякаш е скован в менгеме, обясниха от Българското дружество по алергология, цитирани от МОНИТОР. Това е едно от най-честите здравословни проблеми през зимата. При него има генетична зависимост, предава се наследствено, най-често на жените, поясниха оттам. Наблюдението на алерголозите показва, че 2/3 от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че имат настинка, мигрена, конюнктивит остеохондроза или отравяне. Така лечението се забавя, а проявата й се задълбочава.

Таксата за повикване на такси да се увеличи три пъти. Това са предложили от транспортния бранш на среща с ресорния министър Росен Желязков. В момента според Наредба 34 за таксиметровите превози таксата за повикване може да бъде в размер от минималната цена за километър за даден град до максималната такава. Това поясни пред ТРУД Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Сега от бранша искат таксата да стане от три пъти минималната до три пъти максималната тарифа за пробег. Така например в София общината е решила минималната цена на километър да е 0,77 лева, а максималната – 1,30 лева през деня. А компаниите са определили таксата си за повикване между тези две суми. Ако новото предложение бъде прието, столичани ще плащат за услугата между 2,31 лева и 3,90 лв. в зависимост каква тарифа изберат отделните таксиметрови фирми, поясни Игнатов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21