Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

446 деца у нас са били жертва на насилие през изминалата 2019 година, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че средно по едно дете всеки ден е ставало жертва на тормоз. „Мога да кажа, че сигналите за деца в риск са едно постоянно число за последните 3 години“, коментира пред МОНИТОР началникът на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в АСП Детелина Котевска. През 2017 г. подадените сигнали за насилие над деца у нас са били 1282, като от тях 382 са случаите на установени тормозени малчугани. През следващата година подадените сигнали са 1106, а 387 са установените случаи на пострадали. Увеличение има през 2019-а, когато са разкрити 446 деца, жертви на насилие, а подадените сигнали са били 1171. Според Котевска работата на социалните работници и социалните институции в лицето на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство, е подпомогнала много от семействата в нужда, в които е имало често не един проблем.

300 души живеят години наред в държавните психиатрии в страната, въпреки че острите им състояния са овладени и те могат да се върнат по домовете си. Проблемът е, че близките им не ги искат. Това съобщи за МОНИТОР директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Тя уточни, че за разлика от психиатричните университетски болници въпросните лечебни заведения не са търговски дружества, не работят по клинични пътеки със здравната каса, а се издържат с много по-малки суми от субсидии чрез Министерството на здравеопазването.

Домът на великия български скулптор Андрей Николов – Червената къща, е върнат държавата. ТРУД научи, че новият наемател на мемориалния музей и галерия е Международната фондация “България”, която смята да открие дейността си с изложба на 27 февруари. Мемориалният музей и галерия “Андрей Николов” ще отвори врати в 18:00 часа. На 4 февруари фондация “България” ще сключи споразумение с директора на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Бедственото положение в Перник се удължава с нови 30 дни, считано от неделя, пише МОНИТОР. Решението е на областния кризисен щаб. Градът е на воден режим от 18 ноември. В събота започна изграждането на водопровода, по който Перник ще получава вода от язовир „Белмекен”. Връзката е при Мало Бучино и трябва да бъде завършена за около 40 дни. Когато новият водопровод е готов, миньорският град ще спре да използва водата от „Студена”. Язовирът ще бъде почистен и ще се изчака да се напълни отново.

Столичната община не е наложила нито една глоба през миналата година за бавно отстранен или изцяло неотстранен проблем с уличното осветление в София - нито в жилищните квартали, нито в крайградските зони. Това става ясно от писмени отговори на общината до СЕГА. "През 2019 г. не е констатиран случай, който да изисква налагането на санкции", лаконично съобщават от "Московска" 33. От юли м.г. за поддръжката на осветлението във всички части на София отговаря общинската фирма "Софинвест" ЕООД с управител инж. Чавдар Гигов. Съгласно договора на общината със собственото дружество максималният срок за отстраняване на повреда – "несветещо или прекъснато осветление", е 48 часа. Санкцията за неспазването на срока е до 15 на сто от месечното заплащане на "Софинвест". То е в размер на 335 000 лв. според данните.

В България най-нагло се краде по време на криза. Тогава в името на "обществения интерес" се прегазват всички закони за честен избор на изпълнител и парите се пръскат с лека ръка, пише СЕГА. Класически пример за това е строителството на водопровод, който да свърже София с Перник, за да се преодолее тежката водна криза в металургичния град. Само за две седмици цената скочи с над 2 млн. лв. На 18 януари министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че строителството ще излезе до 25 млн. лв. На извънредното правителствено заседание на 28.01. премиерът закова цена от 26 млн. лв. А на първата копка на водопровода на 1.02. пак министърът на икономиката вдигна цената до 27 млн. и 39 хиляди лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21