Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И заетите могат да готвят

Времето около печката може да е приятно, ако планираме и го съпътстваме с друго удоволствие, обяснява Софи Йотова от "Foodie Boulevard"

Колко често ви се случва да се храните на ресторант? А смятали ли сте колко ви струва това удоволствие? В натовареното ежедневие много от нас си намират оправдание, за да не готвят вкъщи. Не защото не могат, а просто защото домашната храна е изместена като приоритет от по-забавни занимания като кино или пък концерт. А какво ще кажете, ако научите, че може да правите и двете неща с практично готвене. При него няма статични рецепти, фиксирани количества продукти или задължителни технологии на приготвяне.

Въпреки многобройните тв кулинарни предавания, съществуват причини да се отдалечим от готвенето като дейност. Например липсата на време ни принуждава да изтласкваме някои задължения или занимания от списъка с приоритети и готвенето е сред тях. Трябва обаче да не робуваме на клишетата, да се абстрахираме от мисълта, че приготвянето на храна е сложна и непременно времеемка дейност.

Човек трябва да разбере какво работи за него и да не мисли, че това, което прави, не е правилно, обяснява Софи Йотова от Foodie Boulevard. Разбира се, нужно е внимание и търпение, но е добре да не се преизпълваш с очаквания, подхранени от тв поп културата.

„Има начин да се храниш с лесно и практично приготвена храна, без да е скъпо и без да го чувстваш като бреме – убеждава Софи. И дава конкретни и приложими съвети:

1.  Планиране. То може да се прави в дни с малко повече време, но пък ползата се усеща през заетите.

2.  Може да се приготвят т.нар. заготовки, например неовкусено вариво за през делниците. Или да се нарежат зеленчуците. Тези ингредиенти на ястието могат да се комбинират като парченца Лего.

3.  Използвайте времето докато готвите - да слушате подкасти, лекции или аудиокниги, например.

Е, освен всичко друго, в разговора със Софи Йотова ще научите и рецепта (трябват ви само 10 мин.) за ястието омлетица – комбинация между пица и омлет. Мммм…

Чуйте разговора със Софи Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През 2024 г. заетостта в хотелите в София е достигнала нивата отпреди пандемията

През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..

публикувано на 04.03.25 в 16:07

20 357 са наказателните постановления за шофиране с мобилен телефон

78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..

публикувано на 04.03.25 в 16:05
Снимката е илюстративна

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство за българските хотелиери

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...

публикувано на 04.03.25 в 15:14
Авторът Кирил Карталов

"Автентичен шедьовър" за един от трите големи поклонически маршрута

"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..

публикувано на 04.03.25 в 14:50
Софийски университет

Започна приемът на документи за кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 31 март 2025 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 2 юни 2025 г. за втората кандидатстудентска сесия. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска..

публикувано на 04.03.25 в 14:12

Невидимата нишка на независимото кино, която се вплете в "Оскарите"

Тази година не е толкова силна за киното. Въпреки това, всички номинирани, за които се говореше - “Анора”, “Бруталистът”, “Емилия Перес” и “Конклав”, са много добри филми, които заслужават наградите си, коментира журналистката Юлия Владимирова.По думите ѝ, като цяло “реколтата” от филми през изминалата година не е чак толкова голяма. “Много се радвам..

публикувано на 04.03.25 в 13:25

Мъж от Перник е задържан за превозване на опасни отпадъци

48-годишен перничанин е задържан за превозване на опасни отпадъци. Арестът е извършен в условията на специализирана полицейска операция, съобщиха от полицията. Служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник проследили товарен автомобил в района на концесионна територия на миннодобивно предприятие в град Перник...

публикувано на 04.03.25 в 12:33