Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общият брой на болните с Covid-19 у нас е 174

Снимка: БТА
В България за денонощието са установени 32 нови случая, с което общият брой на болните с коронавирус у нас става 174, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг. 

Освен новите градове от вчера - Бургас и Пещера, няма нови градове. Повечето от новите случаи са в София. Възрастовото разпределение на болните е показателен, защото отговаря на това, че младите са заразни и по-леко боледуват.

Най-засегнатата група е между 40 и 49 години. От 60 до 69 години има 14 болни, което е 10% от заразените. 70 - 79 години са 7 случая. От 80 до 89 години са 3 случая.  Всички други са под 50 години, като и 8 от тях са с по-тежка клиника и са настанени в болница.
Тази сутрин, след направено дарение, са разпределени лекарства - хлорохин фосфат. За "Пирогов" са дадени 25 пълни дози за 25 пълни курса на лечение. Останалите лекарства ще бъдат разпределени от доц. А.Кунчев - в Пловдив, Шумен, Благоевград и в други градове, каза още ген. Мутафчийски.

Националният оперативен щаб ще поиска в понеделник среща със Светия Синод, за да бъде обсъдено дали при тази ситуация църквите трябва да продължат да бъдат отворени.

Ген. Мутафчийски разкритикува софиянци, че са излезли в събота на Витоша и коментира, че ако това продължи, щабът ще препоръча да бъдат затворани подстъпите към планината.

Професор Мутафчийски добави, че в момента се наблюдава експоненциално нарастване на броя на заболяванията в България.

За 3 дни в световен мащаб броят на болните от новия коронавирус надмина 300 000 случая. От тях 53 хил. са в Италия, където вчера имаше рекордно много починали - 793 души. В САЩ болните са 26 хил. души, а в Германия са 25 хил. души.

На Балканите - в Гърция са 530 болните, в Румъния - 467, Турция - 947, а в Хърватия са 206. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите спадат заради студен атмосферен фронт, може да вали

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на..

публикувано на 05.10.24 в 07:55

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27