Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Снимка: Pixabay
Фирмите, които ползват под наем общински обекти или обекти на общинските дружества на Столична община и чийто бизнес е затворен през извънредното положения, ще бъдат освободени от наем за неговия срок, информира СЕГА. В същото време дружествата, чиято дейност не е прекратена, но оборотът им от 13 март насам е паднал с между 20 и 50% в сравнение със същия период на м.г., ще получат фиксирана отстъпка в размер на 20% от наема. Ако намалението на оборота е над 50%, намалението ще е половината от наема. За фирмите, чийто оборот е паднал с до 20 на сто, не се предвижда никакво облекчение. Това гласува днес комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет. Предложенията са внесени от представители на различни политически групи и бяха приети единодушно. Предстои в четвъртък те да бъдат разгледани и на сесия на СОС.

Сред особените черти на кризата, причинена от епидемията от коронавирус, и комплекта от мерки, които целят нейното ограничаване, несъмнено са бързите промени на пазара на труда, пише СЕГА. Докато едни фирми продължават да работят, на практика незасегнати, други видяха дейността си забранена за период от поне два месеца, което постави под въпрос самото им оцеляване и задържането на работниците. На този фон следва да се запитаме дали усилията на правителството са достатъчни за справяне с неизбежния ръст на безработицата и какви допълнителни мерки могат да бъдат предприети, за да се омекоти ударът. Новите безработни идват, от една страна, от засегнатите от кризата предприятия у нас и, от друга – от връщащите се от чужбина българи, загубили досегашната си заетост. Тази комбинация заплашва да се превърне в едно от най-тежките краткосрочни предизвикателства, пред които трудовата администрация се е изправяла, а понастоящем не изглежда особено добре подготвена, за да се справи.

Гурбетчиите ще могат да се включат в събирането на реколтите в чужбина най-рано през юли. Това прогнозира пред МОНИТОР Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing. По думите й българите, отиващи обикновено да работят в селското стопанство зад граница, са силно притеснени от липсата на яснота кога ще бъде вдигната карантината заради коронавируса както от българска страна, така и от другите държави.„Още не е ясно кога и как ще се осъществяват полети, шанс да заминат може би имат сезонните работници с дати на заминаване след юли месец, но преди това едва ли биха могли“, изтъкна тя. И добави, че надяващите се да изкарат повече пари от бране на ягоди в чужбина може и да не успеят да заминат и да останат без доходите, на които са се надявали. „Призовавам всички, които са се юрнали на някъде да берат ягоди, да си останат тук и да оберем каквото имаме по родните земи, за да може по-малко българи да са гладни и да помогнем на българското селско стопанство“, заяви още Василева.

Шансовете за справедлив завършек на сагата със сключваните в периода 2007-2009 г. горски замени в стил кон за кокошка клонят към нула. Новите оценки на сделките, които трябва да покажат колко пари следва да върнат на държавата облагодетелстваните фирми и физически лица, са супер скандални. От тях излиза, че фирми, получили огромни имоти по морето, всъщност са ощетени. Оценките са извършвани от държавната "Агролеспроект", а съдържанието им е меко казано съмнително. СЕГА също води подобно съдебно дело, което не е приключило. Един от най-скандалните случаи е замяната на "Трейшън Клифс енд спа резорт" АД, свързвана с бизнесмена Красимир Гергов. През април 2008 г. дружеството получава от държавата 282,78 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, оценени на 2.034 млн. лв. Цената на държавните имоти се коментираше от експерти като много под пазарната. 

Две трети (69.1%) от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища (74.6% в градовете и 53.7% в селата). В по-големи жилища (с четири и повече стаи) живеят 19.1% от домакинствата в градовете и 42.0% - в селата, показват данни на НСИ, анализирани от МОНИТОР. През 2019 г. в собствено жилище живеят 91.6% от домакинствата, а 5.4% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем живеят 3% от наблюдаваните домакинства - 1.9% на свободен и 1.1% на общински наем. Второ жилище притежават 9.7% от домакинствата. В жилища, построени преди 1990 г., живеят 93.4% от домакинствата, като близо три четвърти (71.9%) са изградени в периода 1961 - 1990 година. Преди 1961 г. са построени 21.5% от жилищата, а изградените след 1990 г. са 6.6%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район

Везенков откри Детския лагер по изкуствата и спорта в район "Студентски"

Спортист №1 на България за 2023 г. Александър Везенков, откри 20-ото издание на Детския лагер по изкуствата и спорта, организиран съвместно от столичния район "Студентски" и НСА "Васил Левски". Баскетболистът на „Торонто Раптърс“ – отправи поздрав към малчуганите и им пожела да преследват мечтите си, съобщават от Общината. 170 деца на..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Временно спират водата в ж.к. "Фондови жилища"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по  ул. „Йосиф Щросмайер“, жк. „Света Троица“, на 1 юли 2024 г.  се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в бл. 367 А, бл. 365, бл. 369, бл. 372 в ж.к. „Фондови жилища“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще..

публикувано на 01.07.24 в 09:21
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 08:04

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46