Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има изпращане на зрелостниците, но не балове

Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година. Решението беше взето след среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на завършващите 12-и клас.

До срещата се стигна, след като ученичките Симона Бонева и Дарина Георгиева отправиха молба до премиера да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас за учебната 2019-2020 година в цяла България.

„Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязват в писмото си до премиера Борисов зрелостниците. Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски балУченичките са посочили, че имат готовност и желание да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки.

В срещата са участвали също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само за седмица 223 души са заловени да шофират след употреба на алкохол

Само за последната седмица 223 шофьори са заловени да шофират след употреба на алкохол, а 135 под въздействие на наркотици. Шокиращата статистика е на “Пътна полиция” и се базира на данни от проверки, извършени в периода от 14 октомври до 20 октомври. За това време са отнети 684 шофьорски книжки. Наложените глоби на място с фиш са 29 400, а..

публикувано на 21.10.24 в 14:35

Днес е краен срок да се заяви гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 11:57

Историческа разходка по улиците на Сердика-Средец-София с доц. Боян Думанов

Открита лекция "Сердика-Средец-София - от античността до края на 19 век" ще изнесе днес доц. д-р Боян Думанов от департамент „Археология“ на Нов български университет. Тя ще започне от църквата "Света София" от 14:30 часа. В историческата разходка може да се включи всеки, които се интересува какви са били времената преди нас, какво се е..

публикувано на 21.10.24 в 08:24
Васил Станчев

Село Лозен избра за кмет Васил Станчев

Най-голямото село по брой жители в страната - софийското село Лозен, избра нов кмет на проведените в неделя частични местни избори. Инж. Васил Станчев  беше избран за кмет на село Лозен на първи тур, похвали се пръв лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че Станчев е получил 721 гласа преднина, а другите двама опоненти - кандидатът на ИТН..

публикувано на 21.10.24 в 07:53

Пускат парното в София, отворете вентилите

Днес поетапно започва пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения , а след това и административните и жилищни сгради . От топлофикационното дружеството припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да..

публикувано на 21.10.24 в 07:20
Радослав Спасов

Българското кино остана без Радослав Спасов

На 81 години почина операторът и режисьор Радослав Спасов. През годините е работил с най-големите български режисьори и сценаристи. Беше оператор на едни от най-известните български филми. Сред тях са „Мера според мера“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Авантаж“, „Вилна зона“, „Време разделно“, „Служебно положение ординарец“, „За къде..

публикувано на 20.10.24 в 22:20
Грета Тунберг

Грета Тунберг е в София

Шведската екоактивистка Грета Тунберг е в България. Това стана ясно от пост на предприемача Хари Аничкин в социалните мрежи, предаде Нова тв. Тя се е разходила по софийските улици, както личи от поста на Аничкин. От октомври 2018 г. активността на Тунберг (родена на 3 януари 2003 г.) еволюира от самотни протести срещу приноса на човечеството за..

публикувано на 20.10.24 в 20:55